16.1.08

GP, SIPA...

Sindikati Granične policije BiH (GP) i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) će organizovati "bijeli štrajk" 3.600 uposlenih u SIPA-i i GP, te pružati samo neophodne usluge i aktivnosti, ukoliko se provede namjera državnih organa da se uvođenjem platnih razreda obezvrijedi i dokine angažman državnih policajaca na terenu.
- Formiranjem platnih razreda na način kako je to najavljeno, uspostavlja se odnos 1 naprema 8 u korist administracije, odnosno policajcima se snižavaju plaće ispod nivoa lokalnih policijskih službenika. Zato se od 200 traženih na nedavni oglas SIPA-e nije javilo ni polovina traženog broja, kaže Mesud Ormanović, predsjednik sindikata SIPA-e.
U Graničnoj policiji istiću da će politika vlasti dovesti do opće korupcije, bezvlašća i blokade granica. - Biće ukinuti dodaci na noćni rad, rad nedjeljom, a istovremeno administracija će imati plaće i do 5.000 KM, kaže Ahmet Turčinović, predsjednik sindikata GP-a BiH. Policajcima nisu uvedeni platni razredi, a kako istiću Turčinović i Ormanović, samo smrt ili pogibja kolege i "pomjeranje" na ljestvici radnih zadataka mogu povećati plaću policajcu, dok je administracija sebe nagradila redovnim godišnjim povećanjem plaća.
Jučer su se dva sindikata obratila predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću, u kojem su zatražili hitan sastanak i rješavanje zahtjeva sindikata dvije državne policijske službe. Iako sindikalci to ne žele komentirati, očigledno je da je "politička odluka" slabljenja državne policije, pod krinkom "izjednačavanja plaća".
U sindikatima dvije službe imaju nezvanična saznanja da je Vlada RS angažovala "sve snage da vrbuje" kadrove, uključujući Bošnjake i Hrvate, na jačanju entitetske i lokalnih policijskih snaga stručnim kadrovima, a da se pokazuje interes isključivo prema "uzimanju kadrova" iz državnih policijskih struktura, SIPA-e i GP-a. Tako se stručnim policajcima nude plaće i naknade koje prelaze i trenutne, aa kamoli najavljene smanjene plaće državnih policajaca.

1 Comments:

Anonymous Amerikanac said...

Jeb'o Policiju, i ne treba Vam. Trebali bi je raspustit, ionako mafija vlada, a i rade rame uz rame sa administracijom.

17/1/08 01:34  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.