20.1.08

PrebacivanjeKaraj Kamel bin Ali, 41-godišnji Tunižanin poznatiji po nadimku Abu Hamza, jučer je premješten iz pritvora Kazneno - popravnog zavoda Zenica, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u KPZ Zenica. - Odluku je donijela sutkinja za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici Angela Petrović, na zahtjev pritvorskog odjeljenja KPZ-a Zenica. U zahtjevu je navedeno da bin Ali pravi probleme u pritvorskoj jedinici, te da je, s obziromd a je obilježen kao jedan od organizatora pobune u KPZ prije nekoliko godina, potencijalna opasnost za mir i red u KPZ-u, saznajemo u KPZ.
Samo 24 sata ranije Krivično vijeće Općinskog suda u Zenici je produžilo pritvor za još maksimalno šesdeset dana, nakon što je istekao prvi mjesec pritvora, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u ovom sudu. Kao razlog za produženje pritvora je navedeno da bi se "moglo dogoditi da ponovi krivično djelo za koje je osumnjičen", a to je nasilje u porodici i prijetnja tužiocu u ranijem postupku. Karaj Kamel bin Ali je navodno prijetio svojoj prvoj supruzi, te upućivao prijetnje prema tužiocu, koji je vodio slučaj u kojem je Tunižanin neprvomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. U međuvremenu, njemu je vraćeno odlukom Suda BiH bosanskohercegovačko državljanstvo, koje mu je oduzela Komisija za provjeru državljanstava naturalizovanih bh. građana.
- Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Ja kao advokat osumnjičenog uopće nisam obavješten da postoji bilo kakav zahtjev, niti se iko ikako žalio na bin Alija. Odjednom, premješten je, o tome je odlučivano, a ja sam za advokat saznao sve nakon što je on premješten. Imam ozbiljnih razloga da sumnjam da se više ništa ne dešava slučajno. Nakon što je Sud BiH vrativši mu državljanstvo pomrsio konce mnogima, sad se čini sve da bude deportovan, mimo svih zakona, kaže Ragib Hadžić, advokat osumnjičenog. Hadžić je potvrdio da ne postoji niti jedan zakonski osnov za protjerivanja Tunižanina, ali da postupci dijela bh. vlasti ukazuju da se po svaku cijenu bin Ali pokušava istjerati iz države.

Bin Ali čeka odluku Vrhovnog suda Federacije, po prvostepenoj presudi Kantonalnog suda Zenica, koji ga je za pokušaj razbojništva u Brnjicu kod Kaknja osudio na 34 mjeseca zatvora, kao i podizanje optužnice zbog nasilja u porodici i prijetnji, pred Općinskim sudom. Nakon što je pušten da na slobodi čeka pravosnažnost presude, uhapšen je zbog navodnih prijetnji, a sada i prebačen u Sarajevo.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.