20.1.08

Soboslikar-premijeraDramski tekst Donalda Čerčila (Churchill) "Soboslikar" ugledao je svjetlo dana na Maloj sceni zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta u petak uvečer, gotovo dvije decenije nakon što je prvi put odobren i pripremljen za izvedbu. U ulogama su se pojavili Ištvan Gabor (Volter - Walter), Lana Zablocki (Marša - Marcia), te Snežana Marković (Džejn - Jane).
Komedija Soboslikar je napisan sredinom osamdesetih godina prošloga vijeka, a prvi put je publikovan u Londonu, 1989. godine. Ipak, na pozorišnoj sceni se pojavio tek u londonskom teatru Vatford (Watford), 1996. godine. - Zahvaljujući hrvatskom kazališnog pregaocu, Vladimiru Geriću, koji je tekst preveo odmah nakon njegovog pojavljivanja, zeničko pozorište je bilo u prilici da izvede ovu predstavu još prije 1990. godine, skoro prije dvije decenije. prednost je bila mala scena, mali broj likova i scenografije. Tekst je odmah uvršten u okvirni repertoar, ali nikad nije izveden, do 2008. godine, kaže nam Žarko Mijatović, koji se prihvatio posla da "oživi" predstavu u BNP-u.
Da je u tome uspio, pokazao je i veliki interes zeničke publike, koja je tražila mjesto više za prenatrpanu Malu scenu BNP-a. Dugotrajni aplauz nakon osamdesetak minuta predstave, dokazao je da će ova predstava imati dug život kod zeničke teatarske publike.
Uz reditelja Mijatovića i glumce, u pripremi i izvedbi premijere su učestvovali scenograf i kostimograf Mensur Begičević, asistent reditelja Mirobljub Mijatović, muziku je birao reditelj, a inspicijentica je bila Sabina Glogovac.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.