21.2.08

Bubamara

Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 29. februara uvečer teatarska publika imaće priliku da se suoči sa posve novim pristupom i "igrom" glumaca BNP-a. "Dnevni avaz" je imao ekskluzivnu priliku da prisustvuje probi predstave "Bubamara", koja će premijerno biti izvedena u petak, 29. februara.
Predstavu "Bubamara" režira Beograđanin Predrag Štrbac, kojem je ovo treće pojavljivanje pred veoma zahvalnom zeničkom publikom, pa kaže da se ovdje osjeća kao kod kuće. - Imam sjajnu saradnju sa glumcima. Snežana i Sabina su sa mnom bile i u prethodna dva projekta, ali sam imao čast upoznati Nusmira, Sinišu i Tarika, trojicu snažnih mladih glumaca, koji su do sada već dali sve od sebe da se nametnu i jako individualnoj predstavi, u kojoj te ima ili nema, kaže Predrag Štrbac, reditelj predstave. "Bubamara" se priprema po djelu Rusa Vasilija Sigarjeva, a pripada ruskoj dramaturgiji sa kraja 20. i početka 21. vijeka. Glumci u predstavi obilato koriste pravu boju, pa poslije svake probe slijedi muktorpan proces skidanja boje sa tijela i kostima.
Štrbac je na sebe preuzeo i zahtjevnu kostimografiju i scenografiju, za izbor muzike je zadužen Igor Kasapović, a za njenu izvedbu Sani Terzić. Snežana Marković je upriličila scenski pokret, a uz nju u predstavi se pojavljuju Nusmir Muharemović, Siniša Vidović, Sabina Kulenović-Kapetanović i Tarik Marković. - Ovo je igra bez presedana, surovi i naturalizovani astilozivani naturalizam. Cilj mi je da publika vidi najintimniju unutrašnju psihu glumca. Ovo je takozvani ispovjedni teatar, jer što više tame u startu, nakon kojeg glumci unose pokret i boje ka publici, unose svoju nutrinu, kaže Štrbac za naš list.
U jednoj od scena "Bubamare" Snežana Marković je nezgodno pala na ruku i povrijedila se, ali je to nije omelo da narednih dana, pa i za vrijeme probe kojoj smo prisustvovali, sa gipsom na ruci, vježba. Ipak, rečeno nam je da će premijeru dočekati u "prvobitnom izgledu", te da se radi o lakšoj povredi.

3 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Moja Sneza pusa za SNEZU pozrdav svima njen momak sa doceka Nove GODINE ..pisala Nasa RIJEC!!!

21/2/08 22:35  
Anonymous Anonimno said...

BRAVO NUSMIRE,ZAVIDOVIĆI SU PONOSNI ZBOG TEBA

23/2/08 17:04  
Anonymous Anonimno said...

Snezo carice moja..samo naprijed...jedva cekam da to pogledam...Ive

28/2/08 21:06  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.