20.2.08

Statistika

U Bosni i Hercegovini prosječna mjesečna isplaćena netoplaća u decembru 2007. iznosila je 681 KM, što u odnosu na novembar pokazuje nominalni porast za 1,3 posto. Prosječna mjesečna isplaćena netoplata za decembar 2007. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 11,1 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna isplaćena netoplaća u 2007. godini iznosila je 630 KM, što je u odnosu na prosjek 2006. više za 7,5 posto. Prosječna mjesečna brutoplaća u decembru u BiH iznosila je 1.007 KM, što pokazuje nominalni rast za 0,9 posto u odnosu na novembar. Prosječna mjesečna brutoplaća za decembar 2007. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 10,7 posto.Ukoliko se posmatra prosječno kretanje indeksa potrošačkih cijena u BiH u 2007. godini u odnosu na prosjek iz 2006. može se zaključiti da je inflacija u prosjeku iznosila 1,51 posto, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u Agenciji za statistiku BiH. Direktor Agencije Zdenko Milinović kazao je da je prosječan porast cijena zabilježen u deset od 12 odjeljaka, dok je u preostala dva evidentiran prosječan pad cijena. Najveći skok cijena u 2007. u odnosu na 2006. godinu zabilježen je u odjeljku obrazovanja i iznosi 4,42 posto. Slijede četiri odjeljka s približno istim prosječnim rastom cijena - hrana i bezalkoholna pića (za 2,88), restorani i hoteli (za 2,79), stanovanje, voda, električna energija, plin i ostali energenti (za 2,41) i komunikacije (za 2,22 posto). U preostalih pet odjeljaka cijene su u prosjeku rasle - rekreacija i kultura (za 1,44), zdravstvo (za 1,04 ), ostali proizvodi i usluge (za 0,61), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (za 0,39 ) i alkoholna pića i duhan (za 0,38 posto). Jedino je u odjeljcima odjeća i obuća i prijevoz došlo do prosječnog sniženja cijena u 2007. u odnosu na 2006. godinu i to za 3,12 i 0,12 posto.

5 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za decembar 2007. u Federaciji BiH iznosila je 696,74 KM. Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku, najviša prosječna isplaćena neto plaća u decembru zabilježena je u Kantonu Sarajevo i iznosi 884,05 KM, zatim u Hercegovačko-neretvanskom 772,13, a najniža prosječna netoplaća je u Srednjobosanskom i iznosi 546,79 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za decembar 2007. u Federaciji BiH iznosila je 1.024,62 KM. Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku u Federaciji BiH je u decembru bilo registrirano 423.440 zaposlenih i 367.570 nezaposlenih osoba.

20/2/08 17:07  
Anonymous Anonimno said...

Dokazano,najbespotrebnija nauka i totalan balast u sistemu.Vidis kako se po njima dobro zivi.Jebena racunica prosjeka.
Nauka koja sve pokazuje,a u sustini nista ne govori.

20/2/08 22:24  
Anonymous Anonimno said...

Pa donekle si u pravu. Ko u stvari popravlja prosjek plate.Pa naravno državni organi, i ti isti nam i govore kako se dobro živi.

21/2/08 07:57  
Anonymous Anonimno said...

Na zalost na osnovu pokazatelja statistike se kroje i mnogi drzavni zakoni i odredjuju cijene i slicno.Ko nije upoznat ,najvazniji dokument kod registracijepoduzeca je cuvena prijava zavodu za statistiku i jos cuveniji ili cudniji statisticki broj.A sve to sluzi za ovakvo samaranje budalestine.Cuj prosjecna placa 630 km.ili 320 eura.Ako Vas sta moze utjesiti u Istocnom dijelu Evrope u Rumuniji i Ukrajini je 120 eura,a u Madjarskoj 300 eura,u Ceskoj 280.Vidis da zivite jako dobro u odnosu na evropu.Jadna li si statistiko,sa tom racunicom

21/2/08 13:17  
Anonymous Anonimno said...

...Adnan je nedavno objavio da; najvecu stavku(rashoda) u budzetu Bosne cine PLATE za uposlene u drzavnim organima.Pa nije se onda ni cuditi;trebao bi biti i veci prosjek primanja po glavi stanovnika...

24/2/08 23:29  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.