26.2.08

Požari


Tokom proteklog vikenda na području Zeničko-dobojskog kantona policija je zabilježila dvadeset požara, od kojih su četiri nanijela štetu šumskom fondu Kantona, saopćio je MUP ZDK. Posljedice požara evidentiranih tokom vikenda su izgorjela i oštećena četiri stuba elektro mreže u Novom Šeheru, u Visokom se požar sa jedne parcele proširio na parcelu ljekovitog bilja, dok je u Zenici paljevina niskog rastinja kao posljedicu imala zapaljenje jedne šupe. Policija je ukazala da se u ovim vremenskim uslovima vrlo lako gubi kontrola nad vatrom te dolazi do požara, čije posljedice mogu biti daleko veće.
U Visokom su požari zabilježeni na području Gorana, Grada, u mjestu Buci, Lisovu, te naselju Prijeko, gdje je požar zahvatio dio miniranog područja neprikladnog za gašenje, pa će se vršiti nadzor do njegovog samogašenja. Na području Zavidovića požari su buknuli u selu Stošnica, iznad sela Tursići, te na brdu Gradina. U Žepču je zabilježen požar u mjestu Globarica, a u Zenici, u Ulici Ilirski put, zapaljena je šupa Zeničanina M.Š.
- Apelujemo na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva, te pozivamo građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, navodi se u javnom pozicvu kojeg je jučer uputila policija ZDK, podsjetivši građane da je izazivanje šumskog požara krivično djelo, za koje je, ako nastupi šteta velikih razmjera u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH propisana kazna od jedne do osam godina zatvora. odnosno novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine, ako je djelo počinjeno iz nehata.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.