27.2.08

Skupština

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je jučer Odluku o formiranju Radne grupe radi utvrđivanja eventualnih slučajeva kršenja odredbi Zakona o osnovnoj školi (OŠ). Radna grupa će sagledati stanje na terenu u pogledu eventualnih slučajeva kršenja odredbi ovog zakona u OŠ na području Žepča, Vareša i Novog Šehera. Predsjedavajući Radne grupe je Ibrahim Plančić, a članovi su Amela Džomba, Besim Spahić, Bojan Bošnjak, Muris Jabandžić, Mehmed Bradarić i Ivo Tadić. Njihov zadatak je da sagledaju stanje na terenu i utvrde da li u OŠ na području pomenutih općina postoje slučajevi kršenja odredbi Zakona o osnovnoj školi, te da Skupštini ZDK dostave pismeni izvještaj s eventualnim prijedlozima mjera za njihovo otklanjanje. Rok za ovu aktivnost je 60 dana.


Skupština je jučer prekinuta, nakon što je usvojena Informacija o stanju u oblasti sporta na području ovog kantona. Prije toga, prihvaćen je Program rada Vlade ZDK i Nacrt programa rada Skupštine za 2008. godinu, Odluka o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite za branioce i članove njihovih porodica, Prijedlog odluke o proglašenju Spomenika prirode "Tajan", te izmjene i dopune Zakona o istraživanjima i eksploataciji mineralnih resursa. Sekretar Skupštine ZDK Ibrahim Avdagić je kazao da će datum nastavka sjednice utvrditi kolegij, te da će to, najvjerovatnije, biti početkom marta, odnosno iduće sedmice. U nastavku 15. sjednice planirano je razmatranje Informacije o muzejskoj djelatnosti, Informacije o stanju u oblastima socijalne zaštite,zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, te Informacije o zdravstvenom stanju životinja na području ovog kantona u prošloj godini, s mjerama za njegovo unaprjeđenje.


Skupština je u prvom dijelu 15. sjednice usvojila Prijedlog Zakona o proglašenju Spomenika prirode «Tajan», Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o istraživanjima i eksploataciji mineralnih resursa i Program rada Vlade ZDK-a za 2008. godinu. Spomenik prirode «Tajan» obuhvata 3.591,35 ha, od čega 2.681,35 pripada općini Zavidovići, a 910 ha općini Kakanj. Upravljanje Spomenikom prirode Skupština ZDK-a povjerila je Javnom preduzeću «Šumsko-privredno društvo ZDK-a».

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.