18.3.08

Trovanje, post festum

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Ze - do kantona dr. Senad Huseinagić jučer je obavjestio Arcelor Mittal, Željezaru Zenica, glavnog federalnog sanitarnog inspektora i javnost o nalazima istrage koju je ovaj zavod proveo nakon trovanja radnika Arcelor Mittala prije jedanaest dana. Huseinagić navodi da su se Domu zdravlja javile 73, a u Kantonalnoj bolnici zadržane tri osobe, uglavnom sa blagim u mjerenim proljevom,
- Izvršen je uvid u sanitarno-higijensko stanje objekata, uzeti uzorci obroka i ostalih životnih namirnica u restoranu, brisevi sa površina, posuđa, ruku i odjeće zaposlenika restorana, kao i kompletan sanitarni pregled osoblja koje radi na pripremi i usluživanju hrane. Provedeno je anketiranje 159 osoba koje su konzumirale hranu u Mittalovim restoranima. Urađena je mikrobiološka analiza stolice svih osoba sa simptomima. U stolicama osoba sa simptomima, uzorcima hrane i pregledom osoblja, nalazi su bili uredni. Brisevi sanitacije su bili uredni osim briseva sa posuda za transport hrane na kojim je utvrđena bakterijska kontaminacija, Ovo ukazuje na nedovoljno higijensko održavanje ovih posuda, za koje je pregledom utvrđeno da su dotrajale, što može biti razlog za otežano održavanje higijene ovih posuda. Obzirom da uzročnik trovanja nije izolovan niti dokazan, ne može se sa sigurnošću povezati nalaz brisa sa posuda za transport hrane sa samim trovanjem, iako taj nalaz predstavlja izvjestan rizik za kontaminaciju hrane, kazao je u svom izvještaju Huseinagić.
Zavod je preporučio pojačanje nadzora nad kompletnim procesom pripremanja, transporta i usluživanja hrane, kao i objekata i osoblja, te zamjenu dotrajalih posuda za interni transport hrane.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Nisam nikad imao bilo kakvih zamjerki na urednost, cistocu, kvalitet, raznovrsnost i kolicinu hrane koju su spravljali u Zeljezari, kako onih jela ''iz tanjira'', tako i onih koje zovemo ''suhi''!

U restoranima u krugu Zeljezare moglo se uvijek birati izmedju 4 do 5 ukusno spravljenih jela (u dnevnoj smjeni), a u ''nocnim'' satima iz tanjira su se ''pusila'' 2 do 3 jela.

Kome ni to nije bilo ''po volji'', mogao je birati nesto iz asortimana ''suhih'' obroka. Evo kako izgledaju ti obroci:

Suhi obroci:

- 1 pileca pasteta ''Ovako''; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 pileci narezak; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 najlon pakovanje narezane salame; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 najlon pakovanje narezanog sudzuka; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 riblja konzerva (sardina ili tunj); 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 mlijeko (''Dukat'' od pola litre), 2 mala pakovanja dzema, 1 malo pakovanje maslaca; zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 burek; 1 sirnica; 1 ZIM jogurt

(Donedavno se mogao dobiti komad pecene piletine u kiflu, zatim vrlo popularan obrok je bila obarena hrenovka sa dva pecena jajeta, a u novije vrijeme kadkad se nudi 1 sirni namaz; 2 kuhana jajeta, 1 ZIM pavlaka; jedna zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')

Kuhana jela:

- pasulj
- krompir (restani, pire, musaka, zapeceni, krompir salata)
- makaroni
- riza
- socivice (grasak, boranija)
- kupus (kupus kalja, bosanski lonac)
- riba
- paprikas
- djuvec
- mesom punjene paprike

Uz pomenuta jela nudila su se razlicita vrsta mesa po izboru radnika (snicla, kobasice, piletina, kosano meso, cufteta...)

Uz svako kuhano jelo nudila se salata (obicno od kupusa, ali bilo je i drugih vrsta salata), ponekad kompot ili sutlijas, te vrlo bogata ponuda kolacarskih proizvoda (3 povelika romba baklave, tri veca komada oblatne s cokoladnim prelivom, 2 krempite, 3 razne vrste rolata i drugih kolaca kojih se ne bi postidio ni hotelski restoran)!

Iz Zeljezarskog se restorana uvijek izlazilo ne punog, nego upravo prepunog stomaka!

Pitam vas sasvim ozbiljno: ''Da li bolje od ovoga jedete kod svoje kuce?''

3/4/08 23:47  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.