Trovanje, post festum
Direktor Zavoda za javno zdravstvo Ze - do kantona dr. Senad Huseinagić jučer je obavjestio Arcelor Mittal, Željezaru Zenica, glavnog federalnog sanitarnog inspektora i javnost o nalazima istrage koju je ovaj zavod proveo nakon trovanja radnika Arcelor Mittala prije jedanaest dana. Huseinagić navodi da su se Domu zdravlja javile 73, a u Kantonalnoj bolnici zadržane tri osobe, uglavnom sa blagim u mjerenim proljevom,
- Izvršen je uvid u sanitarno-higijensko stanje objekata, uzeti uzorci obroka i ostalih životnih namirnica u restoranu, brisevi sa površina, posuđa, ruku i odjeće zaposlenika restorana, kao i kompletan sanitarni pregled osoblja koje radi na pripremi i usluživanju hrane. Provedeno je anketiranje 159 osoba koje su konzumirale hranu u Mittalovim restoranima. Urađena je mikrobiološka analiza stolice svih osoba sa simptomima. U stolicama osoba sa simptomima, uzorcima hrane i pregledom osoblja, nalazi su bili uredni. Brisevi sanitacije su bili uredni osim briseva sa posuda za transport hrane na kojim je utvrđena bakterijska kontaminacija, Ovo ukazuje na nedovoljno higijensko održavanje ovih posuda, za koje je pregledom utvrđeno da su dotrajale, što može biti razlog za otežano održavanje higijene ovih posuda. Obzirom da uzročnik trovanja nije izolovan niti dokazan, ne može se sa sigurnošću povezati nalaz brisa sa posuda za transport hrane sa samim trovanjem, iako taj nalaz predstavlja izvjestan rizik za kontaminaciju hrane, kazao je u svom izvještaju Huseinagić.
Zavod je preporučio pojačanje nadzora nad kompletnim procesom pripremanja, transporta i usluživanja hrane, kao i objekata i osoblja, te zamjenu dotrajalih posuda za interni transport hrane.
- Izvršen je uvid u sanitarno-higijensko stanje objekata, uzeti uzorci obroka i ostalih životnih namirnica u restoranu, brisevi sa površina, posuđa, ruku i odjeće zaposlenika restorana, kao i kompletan sanitarni pregled osoblja koje radi na pripremi i usluživanju hrane. Provedeno je anketiranje 159 osoba koje su konzumirale hranu u Mittalovim restoranima. Urađena je mikrobiološka analiza stolice svih osoba sa simptomima. U stolicama osoba sa simptomima, uzorcima hrane i pregledom osoblja, nalazi su bili uredni. Brisevi sanitacije su bili uredni osim briseva sa posuda za transport hrane na kojim je utvrđena bakterijska kontaminacija, Ovo ukazuje na nedovoljno higijensko održavanje ovih posuda, za koje je pregledom utvrđeno da su dotrajale, što može biti razlog za otežano održavanje higijene ovih posuda. Obzirom da uzročnik trovanja nije izolovan niti dokazan, ne može se sa sigurnošću povezati nalaz brisa sa posuda za transport hrane sa samim trovanjem, iako taj nalaz predstavlja izvjestan rizik za kontaminaciju hrane, kazao je u svom izvještaju Huseinagić.
Zavod je preporučio pojačanje nadzora nad kompletnim procesom pripremanja, transporta i usluživanja hrane, kao i objekata i osoblja, te zamjenu dotrajalih posuda za interni transport hrane.
1 Comments:
Nisam nikad imao bilo kakvih zamjerki na urednost, cistocu, kvalitet, raznovrsnost i kolicinu hrane koju su spravljali u Zeljezari, kako onih jela ''iz tanjira'', tako i onih koje zovemo ''suhi''!
U restoranima u krugu Zeljezare moglo se uvijek birati izmedju 4 do 5 ukusno spravljenih jela (u dnevnoj smjeni), a u ''nocnim'' satima iz tanjira su se ''pusila'' 2 do 3 jela.
Kome ni to nije bilo ''po volji'', mogao je birati nesto iz asortimana ''suhih'' obroka. Evo kako izgledaju ti obroci:
Suhi obroci:
- 1 pileca pasteta ''Ovako''; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 pileci narezak; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 najlon pakovanje narezane salame; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 najlon pakovanje narezanog sudzuka; 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 riblja konzerva (sardina ili tunj); 1 ZIM pavlaka; 1 zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 mlijeko (''Dukat'' od pola litre), 2 mala pakovanja dzema, 1 malo pakovanje maslaca; zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
- 1 burek; 1 sirnica; 1 ZIM jogurt
(Donedavno se mogao dobiti komad pecene piletine u kiflu, zatim vrlo popularan obrok je bila obarena hrenovka sa dva pecena jajeta, a u novije vrijeme kadkad se nudi 1 sirni namaz; 2 kuhana jajeta, 1 ZIM pavlaka; jedna zemicka (ili kifla zvana ''vekna'')
Kuhana jela:
- pasulj
- krompir (restani, pire, musaka, zapeceni, krompir salata)
- makaroni
- riza
- socivice (grasak, boranija)
- kupus (kupus kalja, bosanski lonac)
- riba
- paprikas
- djuvec
- mesom punjene paprike
Uz pomenuta jela nudila su se razlicita vrsta mesa po izboru radnika (snicla, kobasice, piletina, kosano meso, cufteta...)
Uz svako kuhano jelo nudila se salata (obicno od kupusa, ali bilo je i drugih vrsta salata), ponekad kompot ili sutlijas, te vrlo bogata ponuda kolacarskih proizvoda (3 povelika romba baklave, tri veca komada oblatne s cokoladnim prelivom, 2 krempite, 3 razne vrste rolata i drugih kolaca kojih se ne bi postidio ni hotelski restoran)!
Iz Zeljezarskog se restorana uvijek izlazilo ne punog, nego upravo prepunog stomaka!
Pitam vas sasvim ozbiljno: ''Da li bolje od ovoga jedete kod svoje kuce?''
Objavi komentar
<< Home