18.3.08

Sonata u Beogradu


Na festivalu, koji je u pozorištu "Slavija" u Beogradu trajao do nedjelje uvečer, uz pozorišta iz Litvanije, Makedonije, Rusije, Bugarske, Japana, Hrvatske, Crne Gore, Švajcarske i Srbije, BiH je predstavljalo zeničko Bosansko narosdno pozorište, sa "Kišnom sonatom", koja je nastala u produkciji i adaptaciji glumaca i uprave zeničlkog pozorišta. Za sedam dana festivala Beograđani i posjetioci u prvom privatnom srbijanskom teatru mogli su vidjeti predstave Teatra Opservatorija i Narodnog pozorišta Litvanije, Pozorišta mladih "Brijancev" iz Rusije, Makedonskog narodnog pozorišta Skoplje, Pozorišta "Kredo" iz Bugarske, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Gradskog kazališta iz Siska, Hrvatska, Nikšićkog pozorišta (Crna Gora), domaćina iz Pozorišta ''Slavija'', te Akira Šimicua iz Japana i Pozorišne kompanije "Markus Zohner'' iz Švajcarske. Osim Zeničana, BiH je posredno bila predstavljena i sa hrvatskim teatrom iz Siska, jer je reditelj predstave bio Zijah Sokolović, ali i sa članom žirija, jer je beogradski teatar u žiri pozvao Gradimira Gojera.
Gosti festivala bili su producenti, teatrolozi i direktori poznatih svjetskih pozorišnih festivala, a kako su nam rekli glumci i reditelji predstave Snežana Marković i bračni par Faketa Salibgevoić Avdagić i Mugdim Avdagić, prijem i reakcije srbijanske teatarske publike je bio više nego dobar, a predfstava je dobila zapažene kritika i prostor u beogradskim medijima, koji iscrpno prate ovaj međunarodni festival.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.