15.3.08

Dom štampe, tužilaštvo...Otpušteni radnici "Doma štampe" jučer su protestvovali ispred zgrade svog preduzeća tražeći osam neisplaćenih plaća, ali i obustavljanje zapošljavanja novih radnika u firmu u kojoj je proglašen stečaj, a šesdesetak radnika dobilo otkaze. Radnici su ukazali i na nevjerovatno nisku cijenu prodanog objekta u Jajcu, čijih stotinjak kvadrata je prodano za 60.000 KM, kao i nisku prodajnu cijenu upravne zgrade štamparije u Zenici.
Tužilaštvo Ze - do kantona je, nakon što su dostavljeni Nalaz i mišljenje vještaka, otvorilo istragu protiv bivših rukovodilaca Doma štampe Zenica Asima Kaknje i Fuada Pjanića, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo prouzrokovanja stečaja, potvrdila je kantonalni tužilac Adina Selimović.
Nakon finansijskog vještačenja, kojeg je obavio vještak Hazim Škapur, tužilaštvo je pokrenulo slučaj, ali to nije zadovoljilo bivše i sadašnje radnike kompanije koja je dovedena do stečaja. Bivši sindikalni čelnik Semir Hodžić tvrdi da se tužilaštvo dotklo samo najnebitnijih prekršaja, jer su radnici dostavili dokaze da su bivši čelnici radili direktno protiv kompanije, plasirajući uvoz i kupovinu repromaterijala preko vlastitih firmi, formiranih u Zenici, Vitezu i Zagrebu, plaćajući višestruko više cijene od tržišnih.
U Općinskom sudu Zenica jučer nam je rečeno da stečajni sudija Ramo Ljevaković nije prekinuo, nego je samo privremeno zaustavio stečajni postupak, dok se ne donesene novi, izmijenjeni stečajni plan radi namirenja potražilaca, u iznosu većem od četiri miliona KM.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.