9.3.08

Kraj Ere DimnjakaKompleksnom i opasnom akcijom rušenja tri grdosije, oko kojih se nalaze rekonstruisani pogoni nekoliko kompanija, danas (nedjelja) će biti stavljena tačka na "eru stometarskih dimnjaka", po kojima je bila poznata Zenica. Šuma dimnjaka izgrađenih u kompleksu Željezare nije više prepoznatljivi simbol Zenice. Dvadesetak stotinu i osamdesetmetarskih grdosija zauvijek je nestalo sa panoramskih kadrova Bilinopoljske doline. Većina dimnjaka-grdosija, kao i Željezare, građena je u periodu socijalističke revolucije, od sredstava i opreme dobijenih kao ratna odšteta od Njemačke iz Drugog svjetskog rata.
Prvi srušeni dimnjak, ratne 1992. godine, ući će u istoriju medijskog rata vođenog tokom perioda agresije na BiH. Vijest je objavila paljanske SRNA, "kako muslimani sami ruše Željezaru, da bi potom za to optužili Srbe". Međutim, pošto je postalo očigledno da ti dijelovi Željezare više nikad neće proraditi, jer su bili zastarjeli čak i kad su izgrađeni, tadašnji direktor Željezare Hamdija Kulović naložio je rušenje, da bi cigla iz dimnjaka bila upotrebljena za građenje stanova, doziđivanje i nadgrađivanje. - Direktor Kulović je sumnjao da se stometarska grdosija može srušiti da se ne oštete susjedni objekti, instalacije. Pala je i opklada između uprave i izvođača, kaže Mirsad Mešić, direktor kompanije "VM" koja je do sada srušila petnaestak grdosija u krugu Željezare. Prošle godine "oborili" su bez problema i 45-metarski vodotoranj težak hiljadu tona. Umjesto za materijal, danas se dimnjaci koji su van stroja u Željezari ruše jer predstavljaju opasnost i smetnju za građenje novih pogona.
Danas u krugu Željezare i Mittala radi desetak dimnjaka, a tri stometarska, koja treba ukloniti, došla su na red upravo danas. Šuma dimnjaka na prostoru Željezare, koji je veći od "ostatka" Zenice više ne postoji, a "drže se" samo oni koji su ili trebaju biti u funkciji integralne proizvodnje Mittal Steela. - Za rušenje jednog dimnjaka dovoljno je nekoliko kilograma eksploziva, dobra procjena i posao je gotov za pola sata, kaže Mešić.

8 Comments:

Anonymous Anonimno said...

meni ih pravo zao, sto ih srusise.

9/3/08 15:36  
Anonymous Anonimno said...

sa dimnjacima je ,za mene,nestao i dio moje Zenice :(...tu sam odrastala,poslije hljeb zaradjivala,smogu se cudila ali nekako mi to ipak dodje zao.

9/3/08 18:21  
Anonymous Anonimno said...

ne znam koji mi je ...ali mi suze udarishe u ochi...

9/3/08 20:08  
Anonymous Anonimno said...

Ruzno (dim i smog) se zaboravise, a prozima nas nostalgija za onim lijepim sto smo dozivjeli rastuci ispod njih... Ne vjerujem da je ijedan Zenicanin danas ravnodusan... Vrijeme ide dalje...

9/3/08 23:40  
Anonymous Anonimno said...

Tuzno je ipak ali i istinito da neki dimnjak moze izazvati toliko emocija svih nas koji smo odrastali ispod njih,i gutali dio onoga sto su bacali po nama.Ali to je simbol ovoga grada i mozda je ipak turisticka zajednic Opcine mogla od ovoga nesto i bolje stvoriti nego je to rusenje.Neke generacije ipak ce zeljeti vidjeti i takva cuda,ali gdje??

10/3/08 13:05  
Anonymous Anonimno said...

U potpunosti se slažem sa predhodnim komentarima,jesu nas "gusili" ali ipak ne mogu bit ravnodušna i reći kako mi ni je žao,ipak je to bio simbol ovog grada,grada ZENICE.

10/3/08 14:53  
Blogger talić said...

ne daj bože više nikad takvih simbola . Svi vi očito živite negdje van Zenice a kako će nam biti uskoro nek se izjasne oni koji će udisati zrak inad Zenice iduće zime.

10/3/08 20:37  
Anonymous Anonimno said...

Talicu, zivimo izvan Zenice i nostalgicni smo pa makar i za dimnjacima (zamisli nas budala,a ?). Druga stvar - ti dimnjaci TE nisu gusili zadnjih petnaestak godina jer, jednostavno, nisu radili, zar ne...?

ZAK

11/3/08 05:32  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.