10.3.08

Vještačenje

Predsjedavajući vijeća Kantonalnog suda Zenica sudija Enes Malićbegović uputio je pismo direktoru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Farisu Gavrankapetanoviću, u kojem ga moli da se lično angažuje u hitnom formiranju tima ljekara radi vještačenja u slučaju "Sajzer", saznaje "Dnevni avaz". Sudija Malićbegović nam je potvrdio da je uputio zahtjev KCUS-u i pismo Gavrankapetanoviću, obrazlažući razloge zbog kojih je to učinio.
- Postoje dva dijametralno suprostavljena nalaza, zeničkih ljekara koji su tvrdili da Sajzer može pratiti suđenje i austrijskih ljekara, koji su na osnovu zahtjeva odbrane izvjestili da mu je neophodna hitna operacija id a ne može ni u kakvom položaju prisustvovati suđenju. Austrijanac Karl Sajzer nalazi se u pritvoru zeničkog Kazneno - popravnog zavoda, nakon što je prouzrokovao saobraćajku kod Zenice, u kojoj je poginula Zavidovićanka Safeta Ibrić. Malićbegović od tima ljekara KCUS-a traži da se opredjele o navodnoj naknadnoj Sajzerovoj povredi kuka, nastaloj prilikom pada u pritvoru, te neophodnosti liječenja i operacije prije suđenja. - Potrebno je deifinitivno uraditi vještačenje da li je sposoban za suđenje, ako jeste u kakvom obliku i kojim tempom, da li i kako podnosi transport, te da li su potrebne navedene operacije, kao i da lis e operacije ako su potrebne, mogu obaviti u BiH ili baš moraju u Austriji. Mnogo je neodgovorenih pitanja i čim prije ih dobijemo, prije će se nastaviti proces, kazao je Malićbegović. Tek nakon nalaza vještaka iz Sarajeva vijeće koje predvodi Malićbegović će se opredjeliti prema jemstvu, kojeg je u iznosu od 40.000 eura ponudila odbrana optuženog.
Istovremeno, oštećeni, porodica stradala Safete, bije bitku protiv Tužilaštva, smatrajući da je tužilac Saša Sarajlić namjerno umanjio broj i kvalitet dokaza u slučaju, prihvativši nagodbu sa odbranom od dvije godine i osam mjeseci zatvora, koju je odbio Kantonalni sud Zenica. Pedesettrogodišnji inžinjer elektrotehnike iz Beča, zaposlen u kompaniji "Siemens Power Lines" je optužen je zbog izazivanja saobraćajke 8. novembra prošle godine, a tužilac Sarajlić tvrdi da je u optužnici sadržano dovoljno dokaza za presudu. Ipak, porodica smatra da svjesno umanjivanje brzine, te divljanja optuženog sa više od tri promila alkohola u krvi po magistrali M17, za koje postoji niz svjedoka i policijska potjera za Sajzerom, te bježanje od blokada policije, nisu uvršteni u optužnicu da bi Sajzer dobio što manju kaznu. Porodica je svoja saznanja i dokaze proslijedila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.
U odnosu na prvobitne nalaze, jedino je količina alkohola, koja graniči sa stanjem kome, od više od 3 promila je ista i u istrazi i u optužnici. Međutim, tužilac Sarajlić tvrdi da u optužnicu nije uvrstio elemente "koji nisu predmet samog djela". Tako se navodi nalaz vještaka da je Sajzer vozio 70, a ne kako tvrde svjedoci i pokazuje brojčanik u vozilu, 130 kilometara na sat. Izostavljeno je i preticanje desetina vozila, kao i probijanje dvije policijske blokade, te bježanje Sajzera od policijskih patrola u Lašvi, te nakon što je u Hecama okrenuo vozilo, natrag prema Zenici.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

najvise me boli sto znam da ce se ovaj debil izvuc, to je toliko jasno.kad su se izvukli radovan i mladic, zasto bih nekog austrijanca ganjali zato sto je ubio samo jednu zenu,zasto?

10/3/08 22:39  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.