10.3.08

Otišli 15., 16. i 17. dimnjakTim stručnjaka specijalizovane kompanije "VM" iz Zenice jučer, tačno u deset sati, za manje od 60 sekundi srušio je dva šesdesetmetarska i jedan osamdesetmetarski dimnjak u prostoru Radne Zone Zenica 1, u bivšoj Željezari Zenica.
- Takozvana "petnaestka", "šesnaestka" i "sedamnaestka" su sadržali svaki po više od hiljadu tona materijala, a specifičnost rušenja su u ovoj firmi što su okolni objekti u upotrebi. Rušenje ovih dimnjaka je bilo u funkciji budućeg građenja. Ovaj put nije sve perfektno izvedeno, jer smo prouzrokovali manje oštećenje na objektu za napajanje strujom, nakon što je vrh trećeg dumnjaka pao i probio zid. Ipak, zadovoljni smo urađenim, kazao nam je direktor "VM"-a Mirsad Mešić.
Nakratko su bez niskonaponske struje ostali Elektrolučna peć i drugi pogoni Arcelor Mittala, ali čitavo rušenje, koje su sa sigurne udaljenosti uz novinare posmatrali i čelnici Općine predvođeni zeničkim načelnikom Husejinom Smajlovićem, prošlo je bez ozbiljnijih problema.
Na mjestu srušenih dimnjaka, koji su radili uz staru Siemens-Martinovu peć, a van funkcije su više od dvije decenije, bit će proširena sadašnja Poslovna zona Zenica 1. Tako je bilo i sa dvadesetak srušenih objekata i dimnjaka na čijim lokacijama se sada nalaze fabrička postrojenja uspješnih kompanija poput zeničkog ITC-a i slovenačkog CIMOS-a, te poslovni inkubator sa desetak manjih firmi.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.