21.1.08

Čija je "Bosna" ?


Stotinu deset radnika robne kuće "Bosna" protestuje već četiri dana ispred zgrade robne kuće, tražeći da nadležni sudovi, Općina Zenica i država riješe njihov problem. Nakon što je na imovini robnih kuća "Beograd" u ratu formirana Robna kuća "Bosna", uglavnom su u zgradi boravili podzakupci, a radnici su plaće primali od najma prostora i vrlo malo od svog rada.
Umjesto naplaćivanja zakupa za četrdeset podzakupaca prostora, od 1. januara RK Bosna je izgubila i dozvolu za rad, a radnici priliku da naplate navodnih milion KM od VF-a i drugih, koji im duguju za najam ili urađene poslove. S druge strane, s obzirom da je VF formalno već dvije i po godine vlasnik zgrade, ispada da su u RK Bosna dužni VF-u, a ne obratno. Iako radnici za svoje probleme okrivljuju općinske vlasti, te pomoć traže od općinske administracije, načelnik Zenice Husejin Smajlović jučer nam je kazao da "problem pravnog subjekta sa sjedištem van BiH ne može biti problem Općine, te je njegov gest dobre volje bio da uveže radnike sa nadležnim u rješavanju njihovih problema". Sada sve poslove sa podzakupcima pravi direktno Beograd Kom, koji je u vlasništvu VF-a, a radnici su ostali "ni na nebu ni na zemlji", pa su se odlučili na protest i blokadu.
Kada je VF u martu 2005. kupio preduzeće Beograd Kom, a time i robnu kuću u Zenici, u Općini su kazali da je urađenom revizijom utvrđeno da je "Općina vlasnik 67 posto RK Beograd u Zenici". VF je tada službeno saopćio da će izmiriti potraživanja 110 radnika, te investirati oko deset miliona KM u rekonstrukciju zgrade, za što je naknadno osiguran kredit od EBRD-a. Navodna dugovanja VF-a nastala su od perioda kad je on kupio robnu kuću, pa samim time nije ni trebao više plaćati zakup. Najgore po radnike jeste to što sada Općina kaže "da nema više ništa sa firmom RK Bosna Zenica", iako je upravo Općina formirala u ratu, te na nju upisala imovinu.

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

treba je srusit i napraviti kameni spavac 2

21/1/08 11:16  
Anonymous adnan said...

sve će to BANANOVIC pozlatiti ...hahahaah...ako ne proda Konzum-u....a jah, pardon, već je Konzum u RK "Bosni"

23/1/08 11:39  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.