17.1.08

Indeks ekonomske slobodeZenica – U ovogodišnjem, 14. Indeksu ekonomske slobode (14th Index of Economic Freedom), kojeg su pripremili The Wall Street Journal i The Heritage Foundation, Bosna i Hercegovina zauzela je 121. mjesto, među 157 rangiranih zemalja. Veoma loše rangirana je i susjedna Hrvatska, koja se nalazi na 113. poziciji. Najbolje rangirana država na tlu nekadašnje Jugoslavije je Makedonija, koja se nalazi na 71. mjestu, a četiri pozicije iza je Slovenija.Prvih pet pozicija zauzele su Hong Kong, Singapur, Irska, Australija i Sjedinjene Američke države, dok se na začelju nalaze Burma, Libija, Zimbabve, Kuba i, na posljednjem mjestu, Sjeverna Koreja. Zanimljivo je da se u društvu Sudana, Iraka i Konga, zemalja koje uopće nisu rangirane, ove godine nalaze naši susjedi Crna Gora i Srbija.

BiH je rangirana na 121. mjestu


Ekonomija BiH dobila je 53,7 procentnih poena, što je za 0,6 procenata slabije nego prošle godine. Na evropskoj, regionalnoj ekonomskoj ljestvici, u kojoj je svrstana 41 država, BiH je rangirana na 38. poziciji.”Rezultati BiH su jedinstveni iz dva razloga – vlasnička prava su veoma ‘sićušna’, znatno ispod svjetskog prosjeka, a glomazna državna adminicija troši oko 41 posto GDP-a, što je mnogo više svjetskog prosjeka. Ipak, iz okvira izlaze trgovačke i finansijske slobode, koje su relativno visoke”, navode The Wall Street Journal i The Heritage Foundation u ovogodišnjem svjetskom Indeksu ekonomske slobode.

preneseno sa:

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.