17.1.08

Pobjeda

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je nastup u dodatnim kvalkifikacijama (baražu) za svjetsko prvenstvo 2009. godine u Hrvatskoj, nakon što je sinoć u Goraždu savladala selekciju Litvanije sa 34:29 (18:16).

Dvorana "Mirsad Hurić", gledalaca 3.000, sudije Ivan i Milen Kostov (Bugarska), delegat Vladimir Vujinović (Hrvatska). Bosna i Hercegovina: Tahirović (16 odbrana), Šabanović, Obradović 6, Veselinov, Prce 3, Harmandić, Stojanović, Terzić 3, Doborac 8, Ćehajić, Malešević 1, Toromanović 6, Jaškić 7, Mustafić. Selektor: Halid Demiroviić. Litvanija: Uoslis, Biras, Žigelis 2, Bernatonis 2, Malašinskas 8, Afanasjev 2, Račkauskas 7, Cibulskis, Šrederis, Juška, Kraučevičius, Švedas 3, Kirveleičius, Raupenas 5. Selektor: Migilijus Astauskas. Sedmerci: BiH 3(2), Litvanija 4 (1); isključenja: BiH 4, Litvanija 10 minuta;

Trećom pobjedom u kvalifikacijama rukometaši BiH osigurali su prvo mjesto u Petoj grupi i po drugi put došli u priliku da se kroz baraž bore za nastup u zavšnici SP. U svom najboljem izdanju u ovogodišnjim kvalifikacijama izabranici Halida Demirovića, iako su postigli najubjedljiviju pobjedu, došli su nakon velike borbe, jer su se Litvanci predstavili kao veoma kvalitetna ekipa sa nekoliko vrhunskih igrača. Gosti su bolje otvorili susret. U prvih osam minuta ostvarili su maksimalan učinak. Postigli su sedam golova iz isto toliko pokušaja, ostavriši prednost 7:3. Serijom 5:0 rukometaši BiH preokrenuli su rezultat i sve do 28. minute održavali prednost tri do četiri gola. Uporni Litvaci u 30. miniti približili su se na gol, ali je Nikola Prce u zadnjem napadu pogodio, te se na odmor otišlo sa plus dva gola. Stalno vodsvo naše reprezentacije Litvanci su u drugom dijelu u nekoliko navrata uspjeli ugroziti na dva gola i tako produžiti neizvjesnost. Otpor gostiju konačno je slomljen u 55. kada smo osvarili najveću prednost od pet golova (30:25). Mirnom igrom u finišu rukometaši BiH kontrolisali su rezultat i došli do odlučujuće pobjede. Kao i u svim dosadašnjim nastupima u Goraždu reprezentacija je imala veliku podršku navijača u prepunoj dvorani "Mirsad Hurić". U redovima našeg tima ponovo je najefikasniji bio Damir Doborac sa osam golova, Adnan Jaškić postigao je sedam, Branislav Obradović i Muhamed Toromanović po šest golova, dok je kapiten Enid Tahirović ukupno ostvario 16 odbrana. Posljednji susret u kvalifikacijama rukometaši BiH odigrat će sa Litvancima 19. januara u Viljnisu (13.30 sati).

Rezultati Pete grupe: 2. januara: Litvanija - Finska 29:30 (13:17) 5. januara : Finska - Litvanija 32:33 (17:16) 9. januara: Finska - Bosna i Hercegovina 28:29 (13:14) 12. januara: Bosna i Hercegovina - Finska 31:28 (13:12) 16. januara: Bosna i Hercegovina - Litvanija 34:29 (18:16)

Tabela:

1. Bosna i Hercegovina 3 3 0 0 94:85 6

2. Litvanija 3 1 0 2 91:96 2

3. Finska 4 1 0 3 108:112 2

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.