19.2.08

Erste

Zeničko „Uduženje paraplegičara i oboljelih od paralize“, tri tuzlanske organizacije „Koraci nade“, „Prijateljice“ i „Ipak“, te sarajevsko Udruženje „Infohouse“, u četvrtak će u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani primiti nagrade „ERSTE Fondacije za društvenu integraciju“. Ova udruženja izabrana su među prvih 20 organizacija za ovogodišnju, prvu po redu, nagradu „ERSTE Fondacije“ za značajne rezultate u svom društvenom radu.
Među nagrađenima su još „Put u život“ iz Zagreba, „Biblioteke grada Zagreba“, „Kiosk NGO“ iz Beograda, Komitet za humana prava iz Leskovca, „Mladinski ceh“ iz Ljubljane, Centar za integraciju mladih iz Beograda, ljubljanski „Kraljevi ulice“, Fakultet za tehničke nauke Novi sad, „Društvo za volontiranje Novo Mesto“, Centar za socijalni rad Lazarevac, „Teen Novi sad“, „Udruženje R Point“ iz Srbije, NGO „Žene Novi sad“, „Centar za edukaciju Ferizaj“ sa Kosova i „Hleb života Beograd“. Na konkurs za nagradu ove Fondacije, bilo je prijavljeno preko 1.600 organizacija i udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pred žiri je, nakon prvoga filtera od strane Koordinacionog tima dato da razmotre 402 prijave, a ostale su odbačene iz razloga neispunjavanja osnovnih kriterija. Iz Bosne i Hercegovine su bile predložene 264 organizacije i udruženja, od čega je pred žiri dato 56 prijava iz BiH. Na kraju je ovaj projekat Udruženja paraplegičara ušao u 20 nominiranih za nagrade Fondacije. U radu žirija, koji je imao ukupno 20 članova, su iz Bosne i Hercegovine učestvovali Jakob Finci i Jasmila Žbanić, a žiriranje je obavljano tajnim izjašnjavanjem. Osim Udruženja Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, još samo jedna organizacija iz BiH je ušla u ovih 20 nominiranih.Aplikanti za nagradu „Fondacije Erste“ bili su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a dodijeliti će se nagrade u ukupnom iznosu 60.000 eura. Za prva nagradu je namijenjeno 20.000, za drugu 15.000, a za treću 10.000, dok će sedam organizacija dobiti počasno priznanje i novčanu nagradu u iznosu od po 2.000 eura. (Zeda)

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.