8.2.08

Saslušanje

U detaširanom odjelu Federalnog MUP-a u Zenici, nakon prekjučerašnjeg pretresa stana, jučer je u prisustvu branioca Almina Dautbegović saslušan Fadil Jaganjac, suspendirani šef Terenskog ureda Granične policije BiH (GP BiH).
Jaganjčevom svjedočenju prisustvovao je i Ivan Mašetić, inspektor Ureda za unutrašnju kontrolu Granične policije BiH. Tri mjeseca nakon optužbi, Jaganjac je jučer prvi put iznio svoju verziju događaja, od 1. novembra prošle godine, kategoričkinegirajući da je počinio bilo kakvo krivično djelo, te da trojica slovenskih državljana, čije su putne isprave bile sumnjive, uopćee nisu otputovali, u čemu ih je upravo on spriječio. - Pomenutu trojku sam nakon prethodnog telefonskog razgovora sa službenicom Lidijom, uputio u ambasadu Slovenije kako bi dobili potvrde ili uvjerenja te ambasade da su pasoši vjerodostojni. Nakon što sam dobio obavjest da se ova trojka nije javila u ambasadu, podnio sam krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a svim graničnim prelazima depešom naložio da obrate pozornost na mogući prelazak ove trojke i da u tome budu onemogućeni, kazao je u svom iskazu koji posjeduje naš list, Jaganjac.
Jaganjac i njegov branilac Dautbegović jučer su upozorili istražitelje da će njegova porodica zatražiti odgovornost pripadnika FMUP-a zbog nezakonitog djelovanja i štete koju su prouzročili, te da metod pretresanja i oduzete stvari moguće ukazuju na druge ciljeve pretresa koji nisu u vezi sa uobičajenom procedurom.
- Posjedujemo potvrđene informacije da je tužilac u ovom predmetu tokom jučerašnjeg dana boravio u Graničnoj policiji, te da se raspitivao kod saradnika i kolega o Jaganjčevom karakteru i odnosu prema podređenim, te nas je ovakav nastup tužioca umnogome zbunio, jer nije uobičajen u domaćoj pravosudnoj praksi, kazao je jučer za naš list advokat Dautbegović.

1 Comments:

Anonymous xxl said...

Gospodine Jaganjac,kada policajac bilo gdje u svijetu posumnja na SUMNJIVE isprave,istog momenta ukoliko je strani drzavljanin u pitanju u toj zemlji,sto je ovdje slucaj, vrsi se zadrzavanje osoba i oduzimanje isprava ,a nerijetko u 99% slucajeva se stavljaju i lisice na ruke.I dalja kretanja su u pratnji policije dok se ne dokaze suprotno.Po privodjenju se upozorava da ukoliko stranka zeli obavjesti njegovo diplomatsko konz.predstavnistvo,pouka o braniocu itd itd.Govorim ti to iz licnog iskustva gospodine kriminalac.A svakako neznanje ne opravdava odgovornost.Pa takve budale trebaju voditi i cuvati ovu drzavu.Jadno.Mozda nisi znao ni da se vrata trebaju zakljucati kada su pare u skladistu cargo centra??

8/2/08 17:56  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.