15.2.08

Šta nas još neće snaći?


Predstavnica Sjedinjenih Država u Konferenciji UN-a o razoružanju Christina Rocca upozorila je u petak da će američki neispravni špijunski satelit ući u Zemljinu atmosferu oko 6. marta ako ne uspije pokušaj Pentagona da ga uništi. Rocca je dodala da zasad nije moguće predvidjeti koje će područje satelit pogoditi. "To se može dogoditi u bilo kojoj regiji na Zemlji, između 58,5 stepeni sjeverne i 58,5 stepeni južne geografske širine", rekla je ona na vanrednom sastanku Konferencije u Ženevi. Američki zvaničnici saopćili su u četvrtak da Pentagon planira oboriti satelit prije nego što uđe u atmosferu kako bi spriječio moguće smrtonosno curenje otrovnog plina hidrazina iz rezervoara za gorivo. Ovo je hitan potez da bi se spriječio mogući gubitak života. Akcija nema veze sa antisatelitskim i programima testiranja, dodala je Rocca. "Predsjednik (Bush) je odlučio da otklanjanje rizika za ljudske živote predstavlja prioritet. Visokotoksična priroda rezervoara za gorivo satelita, koji bi najvjerovatnije preživio ponovni ulazak u atmosferu, bio je ključni faktor koji je uticao na ovu odluku", istaknula je ona. Nedugo nakon lansiranja u decembru 2006. Pentagon je izgubio vezu sa satelitom, koji se našao izvan dometa kontrolora, što je onemogućilo njegovo sigurno prizemljenje, prenijela je agencija DPA. Rocca je objasnila kako je planirano da na satelit, težak 2.270 kilograma, budu ispaljene tri rakete sa tri broda u sjevernom Pacifiku. Plan bi trebalo da bude proveden u toku iduće dvije sedmice, ali ne prije povratka na Zemlju space shuttlea "Atlantis", koji se očekuje u srijedu. "Ukoliko ova akcija uspije, očekujemo da pogodimo rezervoar kako bi se gorivo prosulo i tako bila otklonjena opasnost po ljudske živote", rekla je Rocca i dodala da će operacija biti izvedena tako da se potpuno umanje šanse da ostaci pogođenog satelita padnu na nastanjena područja. Ako rušenje satelita ne uspije, SAD će dati svu potrebnu pomoć vladi zemlje na čiju teritoriju budu pali njegovi dijelovi, najavila je Rocca.

9 Comments:

Anonymous Anonimno said...

daj ga kako usmjeri na sjednicu parlamenta,

15/2/08 15:38  
Anonymous Anonimno said...

Ma sve mi je to pomalo cudno,sa tim satelitima.Ako bubne po Americi bit ce da je nesto pojebao Bin Laden,ako bubne na Kosovo,to ce biti kao neka srpska krivnja,no ako ipak zaklopi po nama jadnicima u Bosni,garantirano niko nece biti kriv,a ko zna mozda bi nam to bilo i najbolje rijesenje za sve nase probleme.

15/2/08 15:41  
Anonymous Anonimno said...

anonomni 15.38 uze mi rijec iz usta...

15/2/08 15:58  
Anonymous Anonimno said...

de hamo nazdimaj ga na zlatnu sestorku

15/2/08 19:22  
Anonymous Anonimno said...

Ja cu ponuditi USA vladi nek ga slobodno obri u moju avliju, ali pod uslovom da se odrekne svih metalnih dijelova, crne kutije neka nose to me ne interesuje, samo metal..

Mislim da je to postena ponuda..

15/2/08 23:17  
Anonymous Anonimno said...

Za prethodnog komentatora: Jesi li ti onaj sto skida sahtove po carsiji?

16/2/08 15:48  
Anonymous Anonimno said...

Ne ja to ne radim, to skida Brane i Saba, ja skidam elektro-poklopce sa bandera i alu lajsne sa liftova.

za ostalo ne zelim da odgovaram!

Smrt fashizmu!

16/2/08 16:20  
Anonymous Anonimno said...

Zvuci kao sala. U suprotnom se svodi na isto. Takvima inace zelim da im tocak upadne u saht ili da u mracnom stubistu gurnu ruku u razvodnu kutiju pod naponom. Ili narodski receno: ko drugom jamu kopa, nek se sam u nju strmekne.

16/2/08 17:35  
Anonymous Anonimno said...

e sad kako se politicka situacija odvija,ako ovaj satelit bubne u srbiju bice pravo sumnjivo ....

22/2/08 10:09  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.