9.3.08

Nova "radioaktivna" afera

Kamion sa starim željezom, u kojem je detektovana povišena radioaktivnost, kasno preksinoć je zaustavljen na detektoru za radioaktivnost kod kapije "Devet" Arcelor Mittala Zenica. Ubrzo je, prema riječima tehničkog direktora kompanije Pola Viktora (Pol Victor), kamion izolovan i smješten na sigurno, na mjesto gdje ne može štetiti ljudima.
Tako međutim ne misle mještani zeničkih mjesnih zajednica Tetova i Banloza, dvije zeničke mjesne zajednice u kojima živi skoro dvije hiljade ljudi.
- Da je sve u redu, ne bi se smjenjivale policijske patrole, jer povećano prisustvo policije nam je ukazalo da nešto nije u redu. Najgore je što je kamion parkiran tik uz ogradu Mittala, tridesetak metara dalje od kuća u Tetovu, kaže Mensudin Bajramović, predsjednik MZ Tetovo. Prvi čovjek MZ Banlozi Mersudin Isaković kaže da je oko četiri hiljade mještana Banloza, Tetova, Podbriježja i Gradišta spremni blokirati regionalni put R 445, jer se njime svakodnevno prevoze hiljade tona željeza i robe, iako postoji put kroz Željezaru i Mittal.
- Šta da se kamion prevrnuo ili doživio udes, dok je prolazio između naših kuća. Niko mještane nije obavjestio, a takav teret nam je parkiran pod prozore. Neka Mittal prevozi željezo između hala, a ne između naših kuća, kaže Isaković.
Milomir Kusmuk, vlasnik firme Milkus Pale, u izjavi za "Dnevni avaz" kaže da staro željezo nije prikupljala njegova, nego firma Harex iz Hadžića kod Sarajeva.
- Robu je isporučila firma Harex, a u poslu je samo posredovao Milkus. Roba je isporučena sa skladišta Harexa u Hadžićima ili Sarajevu, jer mi imamo ugovor sa Mittalom, kazao nam je Kusmuk. Federalna uprava policije je obaviještena od Federalnog ministarstva zdravstva i Federalne uprave za zaštitu od zračenja i radijacionu sigurnost da se u krugu Arcelor Mitala u Zenici nalazi kamion sa Pala sa otpadnim željezom na kojem je detektovana povišena doza zračenja, ali ne i kolika. To žele saznati i mještani naselja uz Mittal, ali jučer nije bilo informacija, osim da je "sve pod kontrolom".

MUP ZDK je, kazao nam je portparol MUP-a ZDK Senaid Hasić, postupio po informaciji Federalne uprave policije, nakon što je preporučeno da bi trebalo preduzeti mjere osiguranja vozila, do ponedjeljka, kada bi se prema informacijama iz Federalne uprave za zaštitu od zračenja, vozilo trebalo vratiti na Pale.
- Izvršili smo dadatne provjere, nakon zahtjeva lokalne zajednice. Ustanovili smo da je na pet metara udaljenosti od kamiona radijacija "nula", dakle nema je. Prema našim podacima, udaljenost najbliže stambene jedinice od kamiona je stotinu pedeset metara, kamion je pod 24-satnim nadzorom i ne postoji nikakva opasnost po građane, ustvrdio je jučer poslijepodne nakon našeg ponovljenog upita Pol Viktor, tehnički direktor Arcelor Mittala Zenica.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Da ne povjerujes da na ovu vijest nema komentara! Tako nam i treba, kada su u pitanju kojekakvi Hummeri, tu imamo sta reci, a kada su u pitanju ovakve stvari nema se sta reci. Pitanje koje je najbitnije: kako je ovo doslo do nase zemlje? Postoji li ikakav mehanizam da se to sazna? Tuzilastvo? Ministarstvo zdravlja? Zapravo, zasto se Ministarstvo zdravlja ne izjasni po ovom pitanju, zasto ne objave podatke o epidemiji karcinoma? Pita li se iko koliko ovakvih tereta bude spaljeno a da se to ni ne objavi, sta bude kada se takav otpad spali?Mislim da je jedino rjesenje da masovno izađemo na ulice i trazimo poostrenu kontrolu tog otpada sto spaljuju u tim pećima, filtere, pa pocrkaćemo svi ako ovi Indijci ovako nastave!!!!!!!!!!!
"Tajo" bojim se, smrdi!

10/3/08 17:13  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.