9.3.08

Dan nakon trovanja u Mittalu
- MUP Ze - do kantona, nakon saznanja o trovanju radnika, dobio je od mene smjernice i potrebne instrukcije o daljim postupcima, kao inicijalnu istragu o uzrocima trovanja radnika Arcelor Mittala, potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" Suad Kurtović, dežurni tužilac ZDK. On je istakao da se istraga provodi radi utvrđivanja uzroka, kao i odgovornosti za masovno trovanje 170 radnika ove kompanije hranom dopremljenom iz Željezare Zenica.
Tehnički direktor Arcelor Mittala Zenica Pol Viktor (Paul Victor) kaže da ova kompanija nema podatke šta je uzrokovalo masovno trovanje, ali da su raniji, te ovaj problem, nagnali AMZ da raskine ugovor i prekine prijem hrane iz Željezare Zenica.


- Obustavili smo prijem hrane od ovog dobavljača dok ne dobijemo konačne nalaze šta je uzrok. Nezadovoljni smo odnosom i prebacivanjem "loptice" na nas. Istrajati ćemo da utvrdimo uzroke i da se svi odgovorni kazne prema zakonima ove države, kazao nam je Viktor. Mjere iz svoje nadležnosti preduzeo je i sanitarni inspector, a službenici policije nastavljaju rad na istrazi oko ovog događaja,saopćeno je iz MUP-a ZDK.


Doktorica Majda Arsenović, dežurni ljekar u Službi za zarazne bolesti KB Zenica, kazala je za naš list da je "stanje oboljelih stabilno, te da je jedan od trojice hospitaliziranih napustio bolnicu, te je upućen na kućno liječenje".
- Njegova klinička slika je bila takva da je mogao ići kući, a i preostala dvojica su dobro i stabilni, te se očekuje skorašnje puštanje. Od jučer (prekjučer, petak) poslijepodne u KBZ i u ovu Službu nije stigao niti jedan novi pacijent, broj se zaustavio na sedamdesetak, kaže dr. Arsenijević.


- Žao mi je kao čovjeku i kao predstavniku Sindikata što se to desilo baš na dan zdravlja i zaštite Arcelor Mittala. Ubuduće trebamo da se bavimo preventivnim mjerama, a ne posljedicama. Poslije sastanka u petak popodne izražena je velika zabrinutost svih prisutnih. Sa ove pozicije ne možemo još govoriti šta je bilo uzrok i šta će se uraditi. Nakon što stignu nalazi i mišljenja Sanitarne inspekcije i kantonalnog Zavoda za medicinu rada biće jasnije. Ti nalazi, kako su nam rekli neće biti gotovi do ponedjeljka ili utorka, kazao je za naš list Ešef Hadžić, koordinator za ishranu sindikata Arcelor Mittala Zenica.

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Zbog necijeg javasluka zatrovano je 170 radnika Mittala,a mogla steta biti jos veca ukoliko raskinu ugovor o isporuci hrane sa Drustvenom ishrano Zeljezare.Zaista neciji javasluk mogli bi platiti zaposleni i ostati bez posla.

9/3/08 16:31  
Anonymous Anonimno said...

sve je ovo jako sumnjivo

9/3/08 20:27  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.