5.3.08

Sajzer, jemstvo...

Vijeće Kantonalnog suda u Zenici bi trebalo danas danas odlučivati o zahtjevu za određivanje jemstva u slučaju Karla Sajzera, Austrijanca optuženog da je izazvao saobraćajku u Zenici, u kojoj je poginula Zavidovićanka Safeta Ibrić. Zahtjev za određivanje jemstva, po drugi put, uputila je odbrana, tvrdeći da će Sajzer dolaziti na ročišta, te da mu je neophodan ljekarski tretman u Austriji.
Prethodno, Vijeće Vrhovnog suda Federacije je donijelo odluku kojom je odbijen zahtjev odbrane koja je tražila njegovo puštanje iz pritvora. Vijeće Kantonalnog suda u Zenici je donijelo odluku o Sajzerovom zadržavanju u pritvoru, s tim da će prema zakonu svaka dva mjeseca ta odluka biti na provjeravanju, ali se odbrana žalila na tu odluku. Donesena je i nova odluka o formiranju vijeća, pa će umjesto sudije Asima Pezera, vijeće predvoditi Enes Malićbegović, jer je Pezer odbio sporazum o priznanju krivnje, koji su pokušali postići Tužilaštvo i odbrana.
U međuvremenu, porodica stradale prijavila je tužioca Sašu Sarajlića Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, smatrajući da svjesno odugovlači i umanjuje dokaze, te da je izbjegao u optužnicu uvesti niz bitnih elemenata, poput pretjecanja i policisjke potjere za Sajzerom, kao i najmanje dva svjedoka koja su spremna potvrditi da je Sajzer vozio znatno brže od 70 kilometara na sat, koliko je utvrdio vještak.
- Porodica može vidjeti nalaz vještaka i ja smatram da divljanje na cesti ili potjera nisu obilježje konkretnog krivičnog djela. Ja sam obavješten o prijavi i ponavljam da sam u optužnici naveo samo elemente djela, a ne i šta se događalo ranije. Da bi se dokazalo djelo, smatram da u optužnici ima i više nego dovoljno dokaza, tvrdi tužilac Sarajlić.
Kako nam je kazao sudija Enes Malićbegović, nakon odlučivanja o ponudi za jemstvo (od 40.000 eura, op.a.) sud će odrediti termin početka suđenja Sajzeru. Sudija je odbio komentirati odnos oštećene porodice, tužioca i odbrane, te sve češće međusobno optuživanje o skrivanju i uprošćavanju dokaza, kao i pritisku na sud.

Pedesettrogodišnji inžinjer elektrotehnike iz Beča, zaposlen u kompaniji "Siemens Power Lines" je optužen je zbog izazivanja saobraćajke 8. novembra prošle godine, nakon koje je poginula Safeta Ibrić iz Zavidovića. Vijeće zeničkog Kantonalnog suda je prethodno odbilo sporazum odbrane i tužilaštva, koji su zajedno ponudli kaznu od dvije godine i osam mjeseci, te priznanje krivnje.

5 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Kako Vas nije sramota .2 godine i 8 mjeseci.Da je ovo neko nas uradio u Austriji oni bi ga objesili.Stvarno nema smisla.Dajte mu 20 godina samo tako cete nauciti djubrad da nemogu doci u nasu zemlju i raditi sta oni hoce

6/3/08 04:31  
Anonymous Anonimno said...

da bogda i to bude kako je krenulo.
na kraju ce sudiju iz austrije dovesti, po mogucnosti nekog ko ga zna, da ga mozda malo naruzi i da mu kaze da to vise nikad ne uradi.

6/3/08 10:41  
Anonymous Anonimno said...

samo je pitanje dana kad ce se ovaj hajvan naci na slobodi.zivi bili pa vidili

6/3/08 11:20  
Anonymous Anonimno said...

Umjesto da se promjeni tuzilac oni mjenjaju sudiju, joj a ja nam suda i kur**

6/3/08 12:26  
Anonymous Anonimno said...

ja vise ne mogu ni citati vijesti koje se ticu ovog covjeka...Boga mi samo me uznemiri sta procitam...jedino sto svaki put pomislim jeste da mi je zao porodice od te pokojne..:( zao mi je od sveg srca, sta vise da kazem...

7/3/08 12:21  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.