9.3.08

Vanredna sjednica




Općinsko vijeće Zenica će održati vanrednu sjednicu posvećenu pokretanju integralne proizvodnje, a pogotovo zbog najave da sredinom marta počne, nakon osamnaest godina, rad kokasre unutar Arcelor Mittal Zenica. Vijeće je prihvatilo inicijativu vijećnika Željka Perića da se razmatra problematiku poštivanja eko-standarda u Arcelor Mittal Zenica.
- Situacija je ozbiljna jer na ljeto kreće integralna proizvodnja, a vijećnici nemaju nikakvu informaciju dokle je došlo poštivanje eko-standarda, šta je spremno, a šta će tek biti ugrađeno. Ne želimo da nas kisele kiše kao prije dvije decenije "obavjeste" o kršenju eko-standarda, da je počela raditi koksara ili da nam je život nemoguć u gradu, kaže za "Dnevni avaz" predsjedavajući OV Zenica Milenko Karović.
U Arcelor Mittalu kažu da je sva novougrađena oprema striktno po zapadnim eko-standardima, koji su viši od bosanskih, dok je u toku rekonstrukcija i ugrađivanje filtera i zaštitne opreme na postojeće uređaje i opremu, koji će se koristiti u manjem obimu, jer su stari nekoliko decenija.

9 Comments:

Anonymous Anonimno said...

smirite se vijecnice, sta ste zinuli na Mittal.

Dajte malo razgledajete oko sebe i pobrojte dvilje deponije po Zenici, kada cete tome stati u kraj, kada cete zabraniti paljenje starih guma u Raspotocju.

Ovo sto ste zabrinuti je smijesno a nikako zalosno. Pokusajte staviti pod kontrolu plasticne i gumene otpatke u slivu rijeke Koceve, Babine rijeke i dijelom Bosne, pa cete onda biti sposobni da se sekirate za 'kisele kise'.

9/3/08 15:43  
Anonymous Anonimno said...

Postovani g. Karovicu,
zelim izraziti svoje misljenje pa se nadam, da se necete naljutiti sto vas ko biva "prozivam" preko bloga, jer ako sam iskren, nemam drugog nacina, da vam se obratim. Sva ova polemika oko zagadjenja i ponovnog pokretanja integralne proizvodnje me brine kao gradjanina. Jos kao dijete, ocrnjeli snijeg me je upozorio na zagadjenje, odlasci na zimovanja, koja smo kao djeca dozivljavali kao potrebu, da idemo van iz zenice i sl. Vi kao predsjedavajuci OV Zenica ste sada tu, kada se "lomi" ovaj led, i zelim, da ga kao ugledan gradjanin branite od ovakvih ataka. I ispunjavanje eko standarda nam nazalost nece donijeti isti cisti zrak, koje smo ga mogu reci mirne duse udisali...i sada razmisljam, gdje da posaljem svoju djecu na zimovanje?

9/3/08 17:39  
Anonymous Anonimno said...

nepise nam se dobro

9/3/08 18:47  
Anonymous Anonimno said...

nevolim ekologe na alkalne baterije

9/3/08 20:29  
Anonymous Anonimno said...

pa sama činjenica da su prvo napravili koksaru a aglomeracija i biohemija nisu je jasna slika eko-svijesti u Mittalu

10/3/08 09:14  
Anonymous Anonimno said...

postovani,
nazalost ponovo smo osudjeni na najgoreopcije kada je privreda u pitanju.Zbog eko zastita po svijetu a i u Evropi,sve tkzv.prljave tehnologije dolaze u zemlje u kojima ne postoje tako strogi propisi kada je ekologija u pitanju.Raznorazne,zeljezare,LIVNICE,proizvodnje boja i lakova na bazi razredjivaca,te razno razne hemijske industrije ,naci ce nazalost svoje mjesto i u bivsim pogonima Zeljezare.Nazalost koristeci ogromnu nezaposlenost i momenat uposljavanja od zenice ce se ponovo stvoriti grad smrti ili grad zagadjenja kakvog smo imali u punim kapacitetima zeljezare.Dragi sugradjani,vijecnici i ostali koji odlucujete o svome narodu.Razmislite malo i na posljedice uspjesnosti ovakvih projekata.Razmislite o svojim narastajima ,da nam se ponovo djeca ne bi radjala sa spazmaticnim bronhitisima,ili jos tezim oboljenjima.Na kraju ce ti segmenti proizvodnje biti i veliki razlog ne primanja u EU,ako ikada dodjemo do nje svojom politikom.Tehnologije koje se nude sada ovim prostorima ,u svijetu,Vam i plate za prihvat istih,jer je u protivnom mora unistiti ili dati stotine miliona za filtere i kojekakve zastite.To i jeste razlog sto se koncentriraju tamo gdje nema zakona u tome pogledu.Zato se u potpunosti slazem sa gospodinom Karovicem i onima koji podrzavaju njegove stavove.

10/3/08 13:00  
Anonymous Anonimno said...

eh pa gospodo ekoloski osvestena, dovedite vi zelene investitore u Zenicu ako ste sposobni.
Imateli vi sta ddrugo da ponudite osim jeftinog jadikovanja

10/3/08 14:15  
Anonymous Anonimno said...

Slijedeci put kad vam bude trebalo za neke igranke, ne trazite 'prljavi' novac od industrije, ne go trazite ekoloski PDV naplacen od ekoloske mrkve krompira, rakoije, jabuke , pekmeza sa Pepelara.

10/3/08 21:00  
Anonymous Anonimno said...

Bojim se da ste se mnogi ostavili,motike ,mrkve rokolja,krompira,i pekmeza sa pepelara ,pa ste posli drzati predavanje onima koji zive uz tu zeljezaru godinama i znaju sve njene "cari".Gospodo pridoslice na asvaltne podloge.dajte da mi gradjani probamo rijesiti problem svoga grada.Vidim da dobro poznajes tehnologiju igranki.Ti si svakako novi kolac na nasem starom asvaltu,pa ne znas jos nista o zeljezarama,jer toga na selima nema.

11/3/08 01:20  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.