27.2.08

Bjegunci

Zagrebačka policija jučer je potvrdila da je u Ulici Hrvatske bratske zajednice uhapsila bivšeg policajca Antu Zebu, za kojim je zbog niza pljački u Hrvatskoj i BiH tragao i Interpol. Policija je izvijestila da je sa Zebom uhapsila i njegovog brata. - Obojica su pri hapšenju lakše ozljeđeni, te im je pružena pomoć. Zeba je radio kao policajac u Šibeniku a sa bratom Mariom uhapšen je dok su bježali u mercedesu njemačkih registracijskih oznaka, kada su im naoružani policajci s dva automobila prepriječili put.
Posljednji put hrvatska policija ih je pokušala uhapsiti u aprilu 2006. kada su pokušali obiti bankomat u Velikoj Gorici. Mario je tada uhapšen, a Anto je pobjegao. Anto Zeba je osumnjičen zbog više oružanih pljački u BiH, gdje je u akcijama u Doboj Jugu i i Gradačcu navodno ukrao milione KM. U Hrvatskoj je opljačkao benzinsku stanicu, zbog čega je osuđen na Županijskom sudu u Požegi. Ovih dana se navršilo tri godine kako je zakazan, pa zbog nedolaska optuženih odgođen početak obnovljenog suđenja Mati Leliću i Anti Zebi. Oni su optuženi da su 28. januara 2002. godine izvršili pljačku poslovnice Reiffeisen banke u Kraševu kod Tešnja. Kako nam je rekao sudija Enes Malićbegović, Kantonalni sud Zenica je prije dvije godine raspisao potjernicu za Zebom i Lelićem, jer se nisu pojavili na suđenju, ali do sada nema nikakvih informacija, iako je poznata barem jedna od adresa optuženih.
- Potjernica je raspisana u međunarodnim okvirima i o njoj je obavješten Interpol. U nekoliko navrata je zenički sud pokušao sa kontaktom preko nadležnih organa Republike Hrvatske. Prije tri godine, kad je sud prvi put pokušao sazvati ponovljeno suđenje, Lelić, iako je uredno primio poziv, nije došao u sud u Zenicu. Leliću i Zebi ranije se sudilo u Kantonalnom sudu u Zenici, te su u septembru 2002. oslobođeni optužbe. Kantonalni sud je u presudi je naveo da nema otisaka prstiju, video snimka, ukradenog novca, te drugih glavnih materijalnih dokaza, koji bi teretili optužene, da bi po žalbi Kantonalnog tužilaštva ZDK, Vrhovni sud FBiH ocijenio "da prvostepeni sud nije u cjelosti razmotrio sve moguće dokaze". Novo suđenje dvojici Zagrepčana trebalo bi se ponovo održati u Zenici, jer je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo raniju presudu i naložio novo suđenje. S obzirom da Zebu traži i Hrvatska, male su šanse da bude predat BIH na suđenje u Zenici, nego će se vjerovatnije njemu suditi u Hrvatskoj.

Početak obnovljenog suđenja ranije je odgađan na neodređeno vrijeme, jer dvojica optuženih nisu bili dostupni. Kako saznajemo za Matu Lelića je stigao odgovor kako živi u Zaprešiću kod Zagreba, a za Antu Zebu da živi u Šibeniku. Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Zenica Lelić i Zeba su optuženi da su 28. januara 2002. godine opljačkali poslovnicu Reiffeisen banke u Kraševu kod Tešnja, te odnijeli 684.327, 96 KM. Na osnovu identifikacije od strane radnika banke i prolaznika, oni su uhapšeni dva dana kasnije na graničnom prijelazu Bosanski Brod. Optužnica je osim pomenute pljačke obuhvatala i pljačku UPI banke u Gradačcu u kojoj je ukradeno 204.992 KM, a za koju je samostalno optužen Zeba.

Zebin branilac u BiH advokat Danilo Stijović kaže da razloga za potjernicu u BiH nije bilo, tvrdeći da njegov klijent "nije bjegunac, jer još nije ni obavješten o suđenju". - Zebi nije dostavljen poziv za sud, pa prema tome nije ni mogao doći na suđenje. Zbog toga smatram da je potjernica nepropisno raspisana, a sud je trebao uložiti napor da sazna adrese osoba koje su oslobođene u prethodnom suđenju, kaže Stijović.

2 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Daj Zeba i ti se zajebavas ili samo lazu na tebe.Ako si zaista drpio milion da li si stvarno toliki idiot pa jos ostao raditi u Hrvatskoj i to u pliciji? Puno toga mi je ovdje nejasno.milione popljacko u BiH pa nema dokaza ,a ond aga zaposle u Mup i onopet ide drpat,Ma ne stima mi nesto.

28/2/08 09:55  
Anonymous Anonimno said...

Izgleda Danilo i Almin se svaki dan smjenjuju na blogu!

28/2/08 19:56  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.