28.2.08

Bruceloza

- Program suzbijanja bruceloze na nivou Federacije postoji, ali je potreban istovjetan u RS, odnosno krovni, državni, da bi se taj problem i riješio, kazala je jučer nakon sastanka održanog u Zenici Nada Rajković, pomoćnik federalnog ministra za veterinarstvo Federalnom ministarstvu poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede.Samo time se, kazali su jučer nadležni, se može ostvariti kontrola kretanja životinja, a time i kontrolu kretanja zaraznih bolesti.
- Prošle godine smo ispitali 220 hljada životinja, a od njih je preko 6.000 bilo seropozitivno. Sve su životinje neškodljivo uklonjene. Sada slijedi novo ispitivanje. Do šestog mjeseca (juna, opa.a.) uvesti ćemo projekat jedinstvenog obilježavanja ovaca, po uzoru na sistem koji postoji za goveda. U prvom dijelu, biće upotrebljeno 2,2 miliona KM za dijagnostiku bruceloze i nadoknadu štete u prvom krugu ispitivanja, a u troškove dijagnostike biće uključeni i vlasnici, kaže Rajković.
- Ze - do kanton je obezbjedio i karantin za životinje, na širem području Zenice, gdje će stada ostati dok se ne provedu ispitivanja, a sva ispitivanja biće provedena u saradnji sa policijom i drugim ministarstvima, da bi se pratilo kretanje nomada. Prošle godne je žarište bilo između Zenice i Žepča, a ove godine je to područje Tešnja sa većim brojem ovaca "pozitivnih" na brucelozu, što je odraz nomađenja, odnosno kretanja stada, kaže Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.