27.2.08

Ćetenija posvađala Zeničanke


Iako je i ove godine održano tradicionalno "Veče ćetenije", umjesto kulturnog događaja i turističke atrakcije za Zeničane i goste ovog grada, u prvi plan je izbila svađa i sukob inicijatora i organizatora ovog programa. Sekcija za očuvanje bošnjačke tradicije i Forum Zeničana već devet godina tradicionalno obilježavaju "Veče pripremanja ćetenije". Tradicionalno slatko jelo, koje su djevojke pripremale u zimskim noćima, u Zenici je od zaborava sačuvala Mevlida - hanuma Migić, na čiju inicijativu, te uz pomoć Izete Aličehić, Sadbere Murtić i desetak žena koje su željele ćeteniju otrgnuti od zaborava, svake godine se obavi "javno pravljenje".
Međutim, nakon što je ove godine održano "Veče ćetenije", Mevlida Migić kontaktirala je zeničko dopisništvo "Dnevnog avaza", te kako kaže, i druge novinare, da bi "objelodanila istinu oko otimanja ideje od strane profitera iz "Preporoda". - Svi znaju da sam 1999. reaktivirala tradiciju i organizovala osam godina program, svi znaju ko je nosio teret organizovanja. Ove godine profiteri iz vrha "Preporoda" su materijalizovali ovu, ali žele i druge manifestacije:izgurali su tradiciju i od nje napravili biznis. Ćetenija je navedena kao tradicija, uvrštena u plan dešavanja Zenice, a sad je prekriženo sve što smo radili godinama, kaže za naš list Mevlida Migić.
- Dotična gospođa je jedan od pedeset članova Sekcije i ćetenija nije njeno, niti bilo čije vlasništvo. Preporod postoji stotinu, a ova Sekcija petnaest godina i cijelo vrijeme je ćetenija projekat Sekcije, a ne pojedinca. Ona jeste vodila pravljenje, ali to je mogla biti bilo koja od naših hanuma. Mi jednostavno nismo pristali na njene finansijske uslove, neistina je da smo mi postavljali bilo kakav novac u prvi plan, nego je to upravo činila ona, postavljajući nemoguće uslove, kaže za "Dnevni avaz" Fatima Mašić, predsjednica Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije "Preporoda" Zenica.
Zenica je od zaborava, uz ćeteniju, od zaborava sačuvala još nekoliko tradicionalnih običaja. Tako se 21. marta uz rijeku Bosnu priređuje Čimburijada, a svakog maja na obroncima Vranduka "ašlama" - Vrandučka grana. Čimburijada je "organizovana" od strane Foruma Zeničana, pa tako od prošle godine umjesto teferiča sa hektolitrima alkohola najvećem skupu zeničana se pokušava vratiti izvorni sjaj druženja uz rijeku na prvi dan proljeća.

8 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Necu moci zaspati od sekiracije : ))

27/2/08 17:14  
Anonymous Anonimno said...

mi tu.

27/2/08 17:35  
Anonymous Anonimno said...

a jachu se bash napit za chimburijadu...u inat....he he...

27/2/08 18:58  
Anonymous Anonimno said...

Samo da ne bude hladno ko prošle godine.

27/2/08 19:40  
Anonymous Anonimno said...

Sta ti mislis ADO koja je Hanuma u pravu ?????????
Zenska posla.

27/2/08 23:33  
Anonymous Anonimno said...

e Boze sacuvaj da i ovo procitam, hanume i svadjaju se...da li su se potukle? moj prijedlog je grcko rimski stil, ako dodje to borbe :-D sramota

28/2/08 11:19  
Anonymous Anonimno said...

O JEBALE SEEBE

28/2/08 19:28  
Anonymous Anonimno said...

Ja mislio da se mi mozemo samo oko vaznijih stvari posvadjat' (politika, utakmica, pivo, sise i guzice)!

Selo gori, baba se ceslja! Ni pitu vise ne moze hanuma da spravi, a da joj svekrva ne zagalami kako ''to tako ne ide'' i da to njen sin/muz ''sigurno'' nece jesti...!

Mi smo nevidjeni majstori za ''zaguzvat' ''...

Cimburijada? Definitivno mi ''moderni'' ne znamo kako se obiljezava docek nekog vaznog gosta, ne znamo proslaviti znacajnije datume iz blize nam i dalje povijesti, a ni manifestacije koje treba da nam mnogo znace ne znamo organizirati i voditi!

Kakvi smo mi, takva nam i kultura!

29/2/08 04:07  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.