14.2.08

Godišnjica pogibje


Radnici Arcelor Mittal Zenica jučer su u 9,30 sati minutom ćutnje i fatihom na radnim mjestima obilježili godišnjicu stradanja trojice svojih kolega. Predstavnici kompanije su obišli porodice stradalih, a kratkim jednominutnim prekidom rada kompanija je potvrdila da njeni radnici nisu zaboravljeni, saopćeno je iz Mittala.
Trojica radnika tadašnjeg Mittal Steel Zenica smrtno su stradali u Čeličani ove kompanije, u kanalu kroz kojeg prolaze plinske instalacije prema kazanu elektro-peći. Smrtno su stradali Ramo Bektaš (47), Ibrahim Hakanović (56) i Mujo Smriko (50), sva trojica uposlenici Čeličane. Prethodno je je došlo do prekida napajanja elektro-peći plinom argonom, iz plinske stanice koja se nalazi van hale. Trojica iskusnih bravara sišli su da prekontrolišu plinski vod, koji od peći vodi ka stanici. Argon je plin koji je neotrovan, ali udisanje velike količine može prouzrokovati gušenje, jer on istisne kisik iz pluća, što se, prema pretpostavkama ljekara, dogodilo u ovom slučaju. U najvećoj poslijeratnoj nesreći u zeničkoj Željezari su povrijeđeni Mirsad Hozo (50), te Eniz Ibrahimagić (54) i Sulejman Smajuković (57), koji su priskočili u pomoć kolegama.
Iza Ibrahima Hakanovića koji je sa porodicom živio u zeničkom prigradskom naselju Klopče su ostali supruga i dva sina. Za nekoliko mjeseci je trebao u penziju. Ramo Bektaš je sa dva sina i suprugom živio u Počulici, na granici Zenice i Viteza, a Mujo Smriko sa suprugom i tri kćerke nedaleko od Željezare, u kojoj je proveo cijeli radni vijek. - Nakon što su stigli nalazi vještaka, instituta koji je vršio provjere, slučaj je kompletiran i na analizi je u Tužilaštvu. Do ovog trenutka niti jedna osoba nije optužena, jer se slučaj nalazi još u fazi istrage, rečeno nem je u kantonalnom Tužilaštvu ZDK.

1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

pogibIJE

14/2/08 20:17  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.