20.2.08

Nadzorni centar PC-a




Ekipa "Dnevnog avaza" prva je zavirila u novoizgrađeni nadzorni centar poslovnog centra "Džananović" u Zenici. Centar, koji će na 88.000 kvadrata biti u funkciji od 29. februara, u svom sastavu ima i najveći nadzorni centar na Balkanu, pravcati "mozak" nadziranja grandioznog objekta.- Do sada je instalisano 250 kamera, uključujući i one sa auto-zumiranjem do 320 puta. Taj broj, po zahtjevima korisnika, svakodnevno raste. Instalisano je više od hiljadu detektora vatrodojave, preko 500 detektora pokreta, loma stakla, oko hiljadu zvučnika internog razglasa, a sva oprema je iz Evropske Unije, SAD i Japana, te pripada posljednjoj riječi tehnike, kaže menadžer "Alarm Elektronika" Eldin Vrače. Prema riječima stručnjaka, najkompleksniji alarmni-kontrolni sistem na Balkanu rame je uz rame nedavno postavljanim po Velikoj Britaniji i SAD, koji pokrivaju slične objekte, a koji su na Zapadu ocijenjeni trenutno najmodernijim na svijetu. - Zaseban centar i nadzor imamo za hotel "Zenica", koji je dio PC-a. Svaki pokret, ulaz i izlaz na javnim površinama biće registrovan i arhiviran, a i pored svakodnevnog ugrađivanja nove opreme, već imamo u funkciji najkompleksniji centar na Balkanu, kaže Vrače.

26 Comments:

Anonymous Anonimno said...

ja koji nikad ne pricam hrvatski moram da kazem da rijec 'instalisan' ne postoji, nego INSTALIRAN.

20/2/08 13:08  
Anonymous Anonimno said...

i celik je uvjek bio f.k. a sad je n.k., novo doba nova nafaka ;)

20/2/08 14:09  
Anonymous Anonimno said...

Da li instalisan ili instaliran,nebitno je bitno je da je ugrdjen i da je u funkciji evropskog objekta u nadajmo se evropskom i gradu.

20/2/08 14:11  
Anonymous Anonimno said...

Zna li neko koliko parkirnih mjesta je osposobljeno u ovom centru, da li ce biti nadzirani i mimo radnog vremena centra,tj da li ce moci npr dijaspora tamo parkirati automobile za vrijeme godisnjih odmora(nocu)?

20/2/08 14:22  
Anonymous Anonimno said...

ne vjerujem i nadam se da nece moc.

20/2/08 14:50  
Anonymous Anonimno said...

A sto se to ti -molicu lijepo- nadas da nece moci? Malogradjanine.

20/2/08 15:17  
Blogger Unknown said...

I ja se nadam da nece moc. :-) I da ce biti besplatan.

20/2/08 15:25  
Anonymous Anonimno said...

Iznenadjujuce malogradjansko razmisljanje lokalnog stanovnistva:)

20/2/08 15:38  
Anonymous Anonimno said...

lijepo,al razvalice to malogradjani dole...nema osnovne kulture jos za takve stvari,a ne navija se za zapad,nego istok...

20/2/08 15:44  
Anonymous Anonimno said...

EVROPSKOJ KASABI....

20/2/08 17:59  
Anonymous Anonimno said...

15:44 kako svi mozete blebetati a pola vas pojmanema niti je kada gdje nogom krocila po evropi.Sada je jarane novac na Istoku evrope,nikada tamo nisi zavirio garantujem,ali radi tvoje informacije,Rumunija je odavno presisal aHrvatsku,a sv eje blize i mjemackoj.o onim malo jacim na istoku necu ni diskutovati.hvala

20/2/08 22:41  
Anonymous Anonimno said...

ajooooj Rumunija, maaajkoooo zivi cigan i korupcija. Evo ih u Holandiji masovno sviraju harmonike na ulici....sve su blize njemackoj :)

21/2/08 10:04  
Anonymous Anonimno said...

cuj rumunija...ako se na zapadu podje vozikati u konjskim i volovskim kolima i rusiti aleje da bi se po zimi malo ugrijalo,dajem ti za pravo 22.41...apropo,nisam mislio na ISTOK evrope...

21/2/08 10:28  
Anonymous Anonimno said...

jest mi zao sto nisam bio u rumuniji...........

21/2/08 10:56  
Anonymous Anonimno said...

"Rumunija je odavno presisal aHrvatsku,a sv eje blize i mjemackoj.o onim malo jacim na istoku necu ni diskutovati"
TI OVO NE MISLIS FUCKIN OZBILJO!?!

21/2/08 11:31  
Anonymous Anonimno said...

Otidji u Srbiju, bice ti isto ko da si bio u Rumuniji ;p bljak

21/2/08 11:32  
Anonymous Anonimno said...

Znao sam da ce komentare naci oni koji tamo nikada nisu nos stavili.Gospodo novinari kada traze sta ce objaviti a da im se neko divi idu i traze konjske zaprege i volove,cigane ,i harmonike.Znate li gospodo da u Vasoj Hrvatskoj kao i u Bosni jos ima naselja i sela u kojima nije dosla ni struja ni voda.Osvjestite se malo.i zivite u svojim snovima o lijepom zapadu i holadiji.

21/2/08 13:54  
Anonymous Anonimno said...

Ado citam ove komentare pa ,se sjetih usput.juce ili prekjuce sam ti poslao neki clanak o VOGI iz 65 godine kojoj su skinuli tockove i uradili podvozje da se moze koristiti u voznji po pruzi.Odobreno od hrvatskih zeljeznica i cak postoje propisana pravila kako se i ko moze koristitoi njome.Gospodo radnja se dogadja tik u Vasem susjedstvu u Osijeku i Vinkovcima,koji pripadaju Hrvatskoj jos uvijek.

21/2/08 13:58  
Anonymous Anonimno said...

Ovo je sega za Rumuniju! oni se bjeda jos veca nego BiH!

I ovo je tacno da sviraju harmoniku ili prodavaju novine pored svakog supermarketa!

Evo sad sam jednom dao Energy Drink.

Kad sam bio u Pragu bila dvojica Bosanaca prodavali neke igracke:D ahha inace su iz Kozaraca i Prijedora.

21/2/08 14:46  
Anonymous Anonimno said...

evo i ja se jednog lijepog dogadja prisjecam...
93 zenica rat,kataklizma.
predstavnici zeljezare idu po svijetu izmedju ostalog i u facking rumuniju,da mijenjaju -trampe-celik i ostalo za hranu.
od jarana mi otac je bio na tom sluzbenom putu poslije kojeg je rakao:"KOD NAS DJECO I U RATU JE BOLJE NEGO KOG NJIH U MIRU".

21/2/08 14:47  
Anonymous Anonimno said...

pa dzananovic je pametan,parking ima i ispred hotela,i na shoping centru a ima i podzemni parking..izaberii

21/2/08 16:42  
Anonymous Anonimno said...

kako da uparkiram svoja konjska kola kod njega na krov/?

21/2/08 16:49  
Anonymous Anonimno said...

hoce li mi naplatit bas me zanima?

21/2/08 16:50  
Anonymous Anonimno said...

gospodine u 14:47 mi pricamo o sadasnjosti.Omi su 1989 imali opciju rata od par dana gdje su to najdemoktatskije rijesili.Uza zid i gotovo.Ne mislis da su za 4 godine ,kada je tvoj vrli tata putovao po svijetu mogli se tako rijesiti diktatorizma causeskuovog.Vidi gdje si ti a rat u Bosni je zavrsen prije skoro 14 godina.Pricamo o danasnjem vremenu.I rusi su jadne fukare ali medju najbogatijim ljudima svije ta ipak je i previse tih iz toga dijela Evrope

21/2/08 23:26  
Anonymous Anonimno said...

ma ko da ce taj centar toliko biti pun da neces imati mijesta hahaha na pocetku da :) vices kasnje

23/2/08 20:33  
Anonymous Anonimno said...

mislim s konjskim kolima, je l dozvoljeno, placa li se?

25/2/08 10:11  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.