16.2.08


Vrhovni sud Federacije jučer je Kantonalnom sudu u Zenici dostavio pravosnažnu konačnu presudu u slučaju Dominika Ilijaševića Come, optuženog za ratne zločine u centralnoj Bosni. Odlukom Vrhovnog suda, prvostepena kazna od petnaest preinačena je u četrnaest godina zatvora, a sadržaj presude zeničkog suda je u cjelosti potvrđen.
Tumačeći prvostepenu presudu, sudskog vijeća KS Zenica kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović, Vrhovni sud je primjenio odredbe Krivičnog zakona bivše SFRJ, umjesto primjenjenog Krivičnog zakona FBiH iz 1998. godine, pa je time najveća kazna za ovo djelo mogla biti izrečena u dužini od petnaest godina.
Ilijašević je osuđen u maju prošle godine zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva po četiri od pet tačaka optužnice Kantonalnog tužilaštva Ze - do kantona, i to za zločin u Stupnom Dolu kod Vareša u kojem je stradalo 38 mještana, zlostavljanje u zgradi vojne policije i logoru u Varešu, te zločine u Kiseljaku. Jedino je odbačena tačka optužnice za zlostavljanje neidentifikovanog Varešaka.
Time je okončano maratonsko suđenje, koje je sa pet obnavljanja trajalo nepunih osam godina, dok se cijeli proces i istraga vode već petnaestu godinu. Ilijaševiću će, u kaznu biti uračunat pritvor od 28. avgusta 2000. do 27. marta 2003., te pritvor koji me je počeo teći od izricanja prvostepene presude, 11. maja prošle godine.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.