9.2.08

Suđenje


Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici, kojim je predsjedavao sudija Asim Pezer, odbacilo je jučer nakon troiposatne sjednice Sporazum Tužilaštva ZDK i odbrane Austrijanca Karla Sajzera (53). Sporazumom je bilo predviđeno da zbog izazivanja saobraćajke 8. novembra prošle godine, nakon koje je poginula Safeta Ibrić iz Zavidovića, Sajzer bude osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, te kaznu zabrane upravljanja vozilima "B" kategorije u BIH od deset mjeseci.
Pročitana je optužnica, saslušan je optuženi, a nakon toga se vijeće povuklo, te odlučilo da odbaci sSporazum, ocijenivši da tužilac nije iznio dovoljno dokaza o samim dešavanjima koji su prethodili nesreći. Na momente dramatičan tok procesa kulminirao je oštrim optužbama i dobacivanjima, pa je sudija Pezer posegnuo i za prijetnjom sankcionisanjem odbrane i tužioca Saše Sarajlića. Odbrana inžinjera elektrotehnike iz Beča, zaposlenog u kompaniji "Siemens Power Lines", zatražila je potom izuzeće vijeća, smatrajući da vijeće koje je odbacilo sporazum, ne obrazlažući zašto, ne može više objektivno voditi proces. Odbrana je zatražila i puštanje iz pritvora uz jemstvo, čemu se usprotivio tužilac.
Sudija Pezer, nakon što je utvrđen zahtjev za izuzećem, prekinuo ročište, cijeli spis prebacio na Vijeće Kantonalnog suda u Zenici, koje treba odlučiti u narednim o zahtjevima odbrane za izuzećem Pezera i drugih sudija Vijeća, te puštanju sajzera iz pritvora da se brani sa slobode.
Iako je suprug stradale Kasim Iibrić pokušao pomirljivim tonom objasniti da "ne želi ocjenjivati predloženu kaznu", četrnaestogodišnja kćerka Ilma je plačući prekinula očevo svjedočenje, zatraživši veću kaznu i suprostavši se očevom prihvaćanju sporazuma.
U prepunu sudnicu Sajzer je dovezen u invalidskim kolicama i sa štakama, a na ulasku i izlasku je "zadužio" pancir. Od snimatelja se veći dio suđenja krio kapuljačom i rukom, iako nije osporio da bude fotografisan.

4 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Jel razumije iko, jel ovo kantolno vijece hoce vecu kaznu za ovog majmuna il ce ga oslobodit mozda. Ne bi me cudila da kazu da nema dokaza da je on to uradio. Sad bi psovao al nema smisla, mislim ima al ce ado obrisat post.
Jer nesto navode kako je i on pretrpio neke povrede i bit ce invalid pa ko ga jebe sad ce mozda okrivit tu zenu sto je bila uopste na cesti i na svojoj strani, nista ovde nije ne moguce. Ipak je on njih sve potplatio vidjet cete kad mu smanje kaznu

9/2/08 12:25  
Anonymous Anonimno said...

pa i treba da se skriva ubica!

9/2/08 14:18  
Anonymous Anonimno said...

zalosno, ja se nalazim u austriji i znam kako se ovdje sudi za takva djela al sta ces kod nas NOVAC cini cuda ovdje da je predsjednik drzave dobio bi 10 godina minimalno i nikad vise nebi mogo da sjedne za volan. Nikad kod nas nece bit drzave dok su ovakvi tuzioci i ostali. A mislim i sudija da je pod pritiskom iako znam da je gospodin Pezer dobar sudija nije puno popustljiv zato vjerovatno nekom smeta ZALOSNO ZALOSNO

9/2/08 15:01  
Anonymous Anonimno said...

Ne bi me uopste iznenadilo da ga puste. Svi smo vidjeli i culi sta se desilo, pa opet govore o manjku dokaza.Ipak mislim da ce pobjediti austrijski lobij..
Samo kad pomislim sta bi se desilo da je situacija obrnuta, tj. u Austriji.
Mujo bi dozivotnu odgulio!

11/2/08 11:56  

Objavi komentar

<< Home

Zenica Blog je stvoren, koncipiran i zamišljen kao mjesto za razmjenu i prezentaciju informacija u vezi Zenice, ali i šire. Njegov idejni tvorac i autor je novinar lista "Dnevni avaz" dopisništvo Zenica Adnan DŽONLIĆ. Blog je suštinski nekomercijalan i i ne finansira se novcem sponzora, pokrovitelja, te time ne stvara obavezu prema bilo kojoj opciji ili lobiju, pogotovo političkoj ili ekonomskoj. Na ovom Blogu morate poštivati uslove i pravila korištenja, odnosno autorstva. Sav sadržaj je vlasništvo autora i kuće u kojoj radi, osim ako to nije drukčije navedeno. Uslove korištenja možete pročitati u koloni desno - pod "uslovi korištenja". Komentarisanjem prihvaćate obavezu da ćete saopćavati informacije, statove i mišljenja koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. Ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava, vi ćete biti smatrani odgovornim, a ne vlasnik Bloga. Nije dozvoljeno objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje; objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone; objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatake neke fizičke ili pravne osobe; objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; objavljivati i/ili slati vulgarne, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje - tekst i/ili slike; objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne materijale na javnim ili privatnim porukama; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe); širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine po nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu; vrijeđati druge posjetioce Bloga. Administrator/autor Bloga zadržava pravo i ima pravo i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja ovog Bloga. Kao korisnik informacija na Blogu također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Zaštitu svoje privatnosti ili informaciju o kršenju Pravila možete tražiti kroz kontakte sa vlasnikom Bloga, putem email adrese dzonlic@gmail.com. Vi zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost Bloga www.dzonlic.com (dzonlic.blogspot.com) po bilo kojem osnovu vezanom za Vaše poruke ili sadržaje. Vlasnik Bloga nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju drugi, jer oni odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove autora Bloga. Također, učešćem u radu i komentarisanjem prihvatate da Vaše podatke ustupim nadležnim ukoliko to bude zahtjevao određeni sudski ili drugi pravni spor, proizveden vašim komentarisanjem. SVA PRAVA PRIDRŽANA - ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA 2006./2007.